Utorak, 30 svibnja, 2023

Hoće li borci dočekati veća prava: Set zakona pred federalnim poslanicima

Nemojte propustiti

Predstavnički dom Parlamenta FBiH danas će razmatrati set boračkih zakona, koje je predložila Vlada FBiH i jedan koji je predložio zastupnik SDA Zijat Mušić.

Izmjenama i dopunama Zakona o pravima branilaca i njihovih porodica, Zakona o pravima demobilisanih branilaca i njihovih porodica i Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih porodica predviđeno je da se povećavaju naknade za lične i porodične invalidnine, naknade za dobitnike najvećih ratnih priznanja, te se uvodi tzv. švicarska formula za uvećanje osnovnice za navedene kategorije.

Upravo se čita:  Neće svi moći dobiti naknadu štete od poplava jer će se vršiti selekcija

Kako se ističe, ovo predstavlja dodatnu sigurnost za boračku populaciju da neće doći do umanjenja prava. Pred poslanicima je i Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o prijevremenom i povoljnijem penzionisanju boraca odbrambeno-oslobodilačkog rata, čiji je predlagač Mušić. Dosadašnjim propisom je RVI rokom bilo ograničeno pravo na podnošenje zahtjeva za uvođenje u pravo, čime se licima koja su propustila rokove iz nekog razloga uskraćuje pravo po zakonu.

Pročitajte još

Izdvajamo

Carinicima rekao da nema ništa prijaviti: Vozač na putu prema Hrvatskoj u vozilu sakrio cigarete vrijednosti od oko 7.000 eura

Pregledom putničkog motornog vozila kojim je upravljao osumnjičeni, u skrivenim dijelovima vozila pronađeno je 1.828 kutija cigareta Pripadnici Ministarstva unutrašnjih...

Možda vas zanima i ovo