Subota, 21 svibnja, 2022

Hoće li borci dočekati veća prava: Set zakona pred federalnim poslanicima

Nemojte propustiti

Predstavnički dom Parlamenta FBiH danas će razmatrati set boračkih zakona, koje je predložila Vlada FBiH i jedan koji je predložio zastupnik SDA Zijat Mušić.

Izmjenama i dopunama Zakona o pravima branilaca i njihovih porodica, Zakona o pravima demobilisanih branilaca i njihovih porodica i Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih porodica predviđeno je da se povećavaju naknade za lične i porodične invalidnine, naknade za dobitnike najvećih ratnih priznanja, te se uvodi tzv. švicarska formula za uvećanje osnovnice za navedene kategorije.

Kako se ističe, ovo predstavlja dodatnu sigurnost za boračku populaciju da neće doći do umanjenja prava. Pred poslanicima je i Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o prijevremenom i povoljnijem penzionisanju boraca odbrambeno-oslobodilačkog rata, čiji je predlagač Mušić. Dosadašnjim propisom je RVI rokom bilo ograničeno pravo na podnošenje zahtjeva za uvođenje u pravo, čime se licima koja su propustila rokove iz nekog razloga uskraćuje pravo po zakonu.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Turković u Briselu: Kandidatski status za BiH posljednja je šansa da se spasimo od efekta prelijevanja sukoba

Tokom današnjeg zasjedanja Vijeća za vanjske poslove Evropske unije, ministri vanjskih poslova država Zapadnog Balkana su razmijenili mišljenja sa...

Možda vas zanima i ovo