Utorak, 16 kolovoza, 2022

Hoće li izbor čelnika u tri državne policijske agencije biti na čekanju kao u slučaju FUP-a?

Autor:Patria

Nemojte propustiti

Na sjednici Vijeća ministara BiH koja je održana 28. jula nije delegirana tačka imenovanja direktora i zamjenika, a nova sjednica još uvijek nije najavljena.

Izbor direktora i zamjenika direktora u tri državne policijske agencije još je na čekanju iako je Nezavisni odbor PS BiH 19. jula završio svoj dio posla, i rang liste proslijedio ministru sigurnosti BiH Selmi Cikotiću koji prijedlog za imenovanje delegira Vijeću ministara BiH.

Mandati direktora DKPT-a, dvojice zamjenika, direktora GP BiH i zamjenika, te zamjenika direktora SIPA-e istekli su krajem maja.

Oni će obavljati dužnost sve dok Vijeće ministara BiH ne imenuje nove direktore i zamjenike.

Za poziciju direktora DKPT-a predloženi su Mirsad Đelilović (uposlenik MUP KS) i Ensad Korman, aktuelni zamjenik direktora FUP-a i kandidat za direktora te agencije.

Za zamjenike direktora DKPT-a (jedan iz reda Hrvata, drugi iz reda Srba) predloženi su Đuro Knežević, Goran Amidžić, treći je Dragan Kulić, četvrti Ranko Vuković, a peti je Ivica Bošnjak.

Robert Perić prvorangirano je za direktora Granične policije BiH, a drugi je Mirko Kuprešaković. Za zamjenika direktora Granične policije predloženi su Fahrudin Halač i Amra Aljić. Za zamjenika direktora SIPA-e prvorangirani je Zoran Galić, a drugoorangirani Vladimir Popović.

Iako je djelovalo da postoji saglasnost za imenovanje čelnika tri državne policijske agencije, u kuloarima se čuje kako bi sve moglo završiti kao sa izborom direktora FUP-a gdje se direktor nije imenovao već tri godine i nakon dva konkursa. Novi pokušaj imenovanja direktora FUP-a je u toku, ali Vlada FBiH još nema zakazanu sjednicu.

Na sjednici Vijeća ministara BiH koja je održana 28. jula nije delegirana tačka imenovanja direktora i zamjenika, a nova sjednica još uvijek nije najavljena.

U toku su i godišnji odmori pa je moguće da će nova sjednica biti tek krajem ovog mjeseca. Da li će tada doći do imenovanja i rotacije policijskih čelnika u državnim agencijama za sada niko ne može garantirati imajući u vidu političku situaciju i tenzije koje vladaju, a uoči zvanične izborne kampanje.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Nevjerovatna Lana Pudar osvojila bronzu na EP-u u disciplini 100 metara delfin

Mlada Mostarka utrku je isplivala s vremenom 57.27. Najbolja bh. plivačica Lana Pudar (16) nastupila je danas u finalu utrke...

Možda vas zanima i ovo