Ponedjeljak, 2 kolovoza, 2021

Hoće li ovo biti okidač za reakciju stranaca? SNSD donio zaključke kojima dodatno produbljuje krizu u BiH i izaziva međunarodnu zajednicu

Nemojte propustiti

Iako je Inzko prije nekoliko dana izjavio da je Dodik prešao crvenu liniju i da sve više država članica PIC-a podržava korištenje bonskih ovlasti, član predsjedništva BiH iz RS-a ne odustaje od izazivanja kriza

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik danas je u Banjaluci novinarima pročitao zaključke Izvršnog komiteta ove stranke.

Naime, Izvršni komitet SNSD-a je odbacio Zakon o prestanku mandata VSTV-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i zatražio da se funkcioneri ove stranke angažuju u kontaktima sa stranim predstavnicima i iznesu argumente i stavove RS-a

Također, odbacuju 1. mart kao praznik u BiH “jer to nije proglašeno nijednim aktom na nivou BiH”.

Odbacuju način obraćanja ambasadora EU, šefa misije OSCE-a i otpravnika poslova ambasade SAD-a prema Srbima zaposlenih u institucijama BIH i smatraju da je to neprimjereno miješanje u unutrašnje stvari BiH “jer se time krši njena suverenost”.

Podsjetimo, diplomatska predstavništva Evropske unije, OSCE-a i Sjedinjenih Američkih Država uputila su pdismo državnim funkcionerima koji su prisustvovali političkom skupu u Istočnom Sarajevu, a na kojem je Milorad Dodik dijelio instrukcije o načinu blokiranja rada institucija BiH.

Nadalje, glasanje SDS-a i PDP-a u Predstavničkom domu u vezi sa Zakonom o prestanku mandata VSTV-u u SNSD-u smatraju primjerom izdaje interesa RS-a.

Navode i da odbacuju prijetnje visokog predstavnika izrečene na račun RS-a, najavili da će o svemu obavijestiti Vijeće sigurnosti BiH.

Podsjetimo, Inzko je prije nekoliko dana izjavio da je Dodik prešao crvenu liniju i da sve više država članica PIC-a podržava korištenje bonskih ovlasti.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Djevojčica (4) se iskrala iz kuće i otišla se igrati, njeno tijelo u autu pronašla majka…

Kao i svakog dana, pišu Novosti, djevojčica je u to vrijeme odlazila u kuću babe i djede, koja je...

Možda vas zanima i ovo