Četvrtak, 6 svibnja, 2021

Hoće li ponovo biti uveden obavezan PCR testa na granicama u BiH? Evo šta o tome kaže Goran Čerkez iz federalnog Kriznog štaba

Nemojte propustiti

Čerkez je istakao kako je tačno da je BiH sedma u Evropi po smrtnosti, ali je naglasio kako je smrtnost u FBiH tri posto, dok je u RS-u četiri posto, te da to značajno utječe na našu poziciju.

Goran Čerkez, pomoćnik Federalnog ministarstva zdravstva i član Kriznog štaba FBiH kazao je kako sve što se dešava je posljedica niza godina devastacije zdravstvenog sistema, ali da su sve što su uradili tokom pademije uradili dobro. Naglasio je kako mu je “žao što često imamo takav odnos prema struci, golirifikujemo ono što se dešava u regiji, a kada imamo rezultat to se proglašava čudom i senzacijom”.

“U ovo je uključeno manje od 100 osoba, mislim na infektologe i epidemiologe, a tu se i anesteziolozi i ostali zdravstveni radnici. Mi imamo vrlo limitirane kapacitete i u Covidu nijedna zemlja nije uspjela dati odgovor. Jedina smo zemlja u Evropi koja je imala jedan lockdown i prolazili smo kroz krizu otvorenih vrata, rekao bih nekada previše otvorenih vrata, posebno mislim na naše granice, bez obzira na naše intervencije da se uvedu PCR testovi za sve. Ponovit ćemo ovaj zahtjev. To govori u koliko velikoj mjeri ovisimo i od same države”, kazao je Čerkez odgovarajući na pitanja zastupnika Zastupničkog doma Parlameneta FBiH.

Istakao je da je tačno da je BiH sedma u Evropi po smrtnosti, ali je naglasio kako je smrtnost u FBiH tri posto, dok je u RS-u četiri posto, te da to značajno utječe na našu poziciju.

“Mi smo imali pik u oktobru i novembru, dok mnoge zemlje tek sada ulaze u te situacije. Smrtnost će se vidjeti, treba biti strpljiv i sabirati. Mi imamo staro stanovništvo, stanovništvo koje kasno dolazi u bolnicu. Imamo broj oboljelih koji je bio prilično velik, a sada se to smirilo. Često se osobe koje imaju koronu imaju drugi komobirditet, umiru zbog tog komobirditeta, ali se pripisuje da je umro od korone. Tu bi trebalo napraviti dobru analizu. Jako je teško voditi krizu u sistemu u kojem ostanete sami kao zdravstveni sistem da rješavate sve probleme”, rekao je Čerkez.

Čerkez: Ponovo ćemo tražiti obavezne PCR testove na granicama

Kazao je kako je Vlada FBiH odvojila 200 miliona KM, ali da se ne zna koliko je dato zdravstvu jer su ta sredstva data kantonima.

“Smrtnost je bila jako visoka i to je zabrinjavalo, počevši od 45. sedmice, nakon čega se počela spuštati i samo smo imali jedan pik 51. sedmice, ali nakon toga došli smo na vrlo mali očekivani broj, on iznosi 48 i to je u odnosu na prošlu sedmicu za 28,3 manje. Za dvije-tri sedmice bit ćemo niže na tabeli”, rekao je Čerkez.

Kazao je i to da je tokom pika bio i najveći broj testiranja, te da Krizni štab FBiH prati situaciju na terenu te u skladu s tim vrši testiranja.

“Vi možete manje testirati, ali ne možete sakriti broj oboljelih jer ih 20 posto završi u bolničkom sektoru. Mi na respiratorima imamo trenutno nizak broj pacijenata, sada trenuto 41, i tu u svim tim parametrima se pokazuje smanjenje incidence. Ne možete lagati da imate mali broj zaraženih jer mora dio završti u bolničkom sistemu”, kazao je Čerkez.

Naglasio je kako je zdravstvo je podijeljeno i po kantonima, te da je svaki kanton mogao kupiti testove i raditi potrebna testiranja, a da su dali i mogućnost svakom kantonu da dogovori testiranja s privatnim laboratorijama.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

U RS-u zabrinuti zbog dolaska američke vojne mašinerije u BiH: Dodik je rekao da neće biti NATO vježbi, neka to ispuni

Demokratski narodni savez poziva člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da ispuni svoje predizborno obećanje i povuče svoju saglasnost na...

Možda vas zanima i ovo