Srijeda, 26 siječnja, 2022

Hoće li popis stanovništva u BiH biti odgođen?

Nemojte propustiti

Direktor Eurostata Peter Everaers stigao je jučer u posjetu BiH kako bi razgovarao sa zvaničnicima o popisu stanovništva naredne godine i prezentirao rezultate monitoringa probnog popisa

popis

No, s bh. premijerom Vjekoslavom Bevandom, s kojim je Everers, saznaje Dnevni avaz, izričito tražio sastanak, nije se susreo.

Novi termin

Iz Bevandinog ureda saopćili su da su na vrijeme Eurostat obavijestili da premijer Bevanda nije u mogućnosti u predloženom terminu razgovarati s Everersom zbog ranije preuzetih obaveza. Kako nam je nezvanično rečeno iz Delegacije EU, oni će pokušati već naredne sedmice organizirati novi susret.

No, ostaje dilema zašto je Everers, iako mu je ponuđeno da se susretne sa članovima Bevandinog kabineta i osobom direktno odgovornom za popis, direktorom Agencije za statistiku Zdenkom Milinovićem, kojima je, također, mogao dostaviti Izvještaj o monitoringu probnog popisa koji je donio, insistirao na susretu s premijerom.

Kako se nezvanično saznaje u Delegaciji EU u BiH, nadležni u Eurostatu imali su “određene dileme u vezi sa stepenom pripremljenosti naše države za provođenje popisa stanovništva te su zbog toga tražili razgovor s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom”.

popis2

Nije isključeno, kako su nam prenijeli naši izvori, da postoji opcija odgađanja popisa za još nekoliko mjeseci, kako bi se vlasti bolje pripremile. Navodno i Eurostatu taj scenarij nije neprihvatljiv te je Everers želio razmijeniti mišljenje s Bevandom.

Bh. vlasti, kako nam je nezvanično rečeno, spremne su poduzeti sve što je potrebno da popis bude održan na vrijeme i u skladu s evropskim standardima i bh. zakonom.

Bez informacija

Iz Ureda predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH jučer su saopćili da su iznenađeni ovakvim potezom direktora Eurostata, jer su ga na vrijeme informirali da će predsjedavajući Vjekoslav Bevanda biti na službenom putu.

Iz Agencije za statistiku BiH za “Avaz” su kazali da nisu učestvovali u organiziranju Everersove posjete te da imaju informacije iz medija.

– Znamo samo da Everers nije želio dati informacije novinarima prije nego što ih saopći bh. zvaničnicima – kazali su iz Agencije za statistiku.

(Bh-index)

Više s weba

Izdvajamo

Visa uvela uslugu savjetovanja u oblasti kriptovaluta

Visa, svjetski lider u digitalnom plaćanju, nedavno je pokrenula uslugu savjetovanja o kriptovalutama u okviru svog sektora Visa Consulting...

Možda vas zanima i ovo