Subota, 6 ožujka, 2021

Hoće li popis stanovništva u BiH biti odgođen?

Nemojte propustiti

Vučić odgovorio Hadžifejzoviću: Nikad u životu nisam uzeo snajper u ruku; Nisam pucao, ali sam bio na Palama, radio svoj posao i sve sam...

Vučić je rekao da garantuje da će Srbija poštovati međunarodno pravo i Dejtonski sporazum, na šta se obavezala te...

Krizni štab zabranio proslavu 8. marta u ZDK, pojačan inspekcijski i policijski nadzor

Član Kriznog štaba i direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica dr. Senad Huseinagić rekao je da su...

Odluka Kriznih štabova: Ovo su posljednje naredbe i mjere stanovništvu u BiH

Krizni štabovi kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine posljednjih dana najavljuju oštrije mjere i naredbe građanima u borbi protiv...

Čović: Imamo tri člana Predsjedništva BiH i to se neće nikada promijeniti

Zašto se ne bi svaki stanovnik ove države mogao kandidovati? Ali je suština da u Predsjedništvu sjedi bošnjački, hrvatski...

Direktor Eurostata Peter Everaers stigao je jučer u posjetu BiH kako bi razgovarao sa zvaničnicima o popisu stanovništva naredne godine i prezentirao rezultate monitoringa probnog popisa

popis

No, s bh. premijerom Vjekoslavom Bevandom, s kojim je Everers, saznaje Dnevni avaz, izričito tražio sastanak, nije se susreo.

Novi termin

Iz Bevandinog ureda saopćili su da su na vrijeme Eurostat obavijestili da premijer Bevanda nije u mogućnosti u predloženom terminu razgovarati s Everersom zbog ranije preuzetih obaveza. Kako nam je nezvanično rečeno iz Delegacije EU, oni će pokušati već naredne sedmice organizirati novi susret.

No, ostaje dilema zašto je Everers, iako mu je ponuđeno da se susretne sa članovima Bevandinog kabineta i osobom direktno odgovornom za popis, direktorom Agencije za statistiku Zdenkom Milinovićem, kojima je, također, mogao dostaviti Izvještaj o monitoringu probnog popisa koji je donio, insistirao na susretu s premijerom.

Kako se nezvanično saznaje u Delegaciji EU u BiH, nadležni u Eurostatu imali su “određene dileme u vezi sa stepenom pripremljenosti naše države za provođenje popisa stanovništva te su zbog toga tražili razgovor s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom”.

popis2

Nije isključeno, kako su nam prenijeli naši izvori, da postoji opcija odgađanja popisa za još nekoliko mjeseci, kako bi se vlasti bolje pripremile. Navodno i Eurostatu taj scenarij nije neprihvatljiv te je Everers želio razmijeniti mišljenje s Bevandom.

Bh. vlasti, kako nam je nezvanično rečeno, spremne su poduzeti sve što je potrebno da popis bude održan na vrijeme i u skladu s evropskim standardima i bh. zakonom.

Bez informacija

Iz Ureda predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH jučer su saopćili da su iznenađeni ovakvim potezom direktora Eurostata, jer su ga na vrijeme informirali da će predsjedavajući Vjekoslav Bevanda biti na službenom putu.

Iz Agencije za statistiku BiH za “Avaz” su kazali da nisu učestvovali u organiziranju Everersove posjete te da imaju informacije iz medija.

– Znamo samo da Everers nije želio dati informacije novinarima prije nego što ih saopći bh. zvaničnicima – kazali su iz Agencije za statistiku.

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sve više zaraženih, ljudi umiru, a ovaj klub je večeras krcat: Nastupa pjevačica iz Srbije

MOSTAR - Samo danas u Bosni i Hercegovini je zabilježeno 910 novih slučajeva koronavirusa, a preminulo je 26 osoba. Dok...

Možda vas zanima i ovo