Utorak, 16 kolovoza, 2022

Hoće li tona peleta u BiH biti čak 1.000 KM? Bh. firmama stižu “bezobrazne” ponude iz EU

Autor:Faktor.ba

Nemojte propustiti

Iz Drvosječe ističu da imaju nevjerovatne ponude iz inostranstva za otkup peleta.

Zbog globalne situacije koju je uzrokovao rat u Ukrajini, cijene energenata drastično su porasle u cijeloj Evropi.

Kakva će biti situacija najesen i tokom zime još je neizvjesno. Nije lako ni onima koji za grijanje umjesto plina ili struje koriste pelet, odnosno drvo, jer su i njihove cijene skočile i možda dođe do novih poskupljenja.

Nakon što je Vijeće ministara polovinom juna donijelo odluku o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, ogrjevnog drveta i proizvoda od drveta, polovinom jula je došlo do snižavanja cijene peleta. Ipak, cijene su se vratile na prijašnji nivo.

Tako je cijena tone peleta nekoliko sedmica bila 590 KM, a, kako trenutno stoji na web stranici kompanije Drvosječa, ona sada iznosi 640 KM.

– Moralo je doći do vraćanja na staru cijenu, jer nije došlo do planiranog snižavanja cijena i nismo naišli na kooperaciju od strane proizvođača peleta i drugih učesnika na tržištu ogrjeva. Drugi razlog je učešće cijene goriva u proizvodnji, što je zbog velikog rasta cijena dovelo do pogoršavanja situacije. Gorivo je prisutno u čitavom procesu proizvodnje, od siječe do transporta i ono igra veliku ulogu u drvoprerađivačkoj industriji – kažu za Faktor iz kompanije Drvosječa.

U ovoj kompaniji smatraju da nije dobro što je Vijeće ministara posustalo pred svojom odlukom, jer su dozvolili izvoz drvenog briketa.

– Imamo slučajeve da su se fabrike peleta prebacile na proizvodnju briketa, kako bi ga mogli izvoziti na inostrano tržište i time ostvaruju bolju zaradu nego u BiH. Ono što mi u ovom trenutku možemo garantovati je da će robe biti i peleta i ostalog. Da neće biti nestašice, ali, što se cijena tiče, nezahvalno je govoriti. Situacija se mijenja iz dana u dan. Do kraja zabrane izvoza, a mi vjerujemo da će ona biti produžena do kraja godine, neće doći do dodatnih poskupljenja – kažu iz Drvosječe.
Kolika je potražnja za peletom širom Starog kontinenta potvrđuje informacija Europskog udruženje za biomasu BIOENERGY EUROPE, koje očekuje kako će tokom 2022. godine na tržištu nedostajati oko 2,5 miliona tona peleta.

Hrvatsko udruženje za biomasu CROBIOM istaklo je da su cijene u Hrvatskoj značajno porasle i trenutno u maloprodaji dostižu rekordan iznos.

– “Bauhaus” ima cijenu od 3,66 KN/kg, odnosno čak preko 500 EUR za tonu s uključenim PDV-om – kažu iz Crobioma.

Iz Drvosječe ističu da imaju nevjerovatne ponude iz inostranstva za otkup peleta.

– Javile su nam se firme iz EU koje nam avansno žele platiti za tonu peleta čak 550 eura. Njima je najbitnije da obezbijede pelet i ne pitaju za cijenu. Ne smijemo ni zamisliti šta će se desiti u BiH ako Vijeće ministara ne produži zabranu – kažu iz ove kompanije.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Nevjerovatna Lana Pudar osvojila bronzu na EP-u u disciplini 100 metara delfin

Mlada Mostarka utrku je isplivala s vremenom 57.27. Najbolja bh. plivačica Lana Pudar (16) nastupila je danas u finalu utrke...

Možda vas zanima i ovo