Srijeda, 16 lipnja, 2021

Hoćete li nakon ovoga dijeliti lične podatke na internetu?

Nemojte propustiti

Svi znamo da dijeljenje previše ličnih informacija na internetu nije dobra praksa, no šta je najgore što nam se može dogoditi?

podaci-netBelgijska banka je ovom reklamom željela upozoriti na posljedice davanja podataka preko interneta. U njemu je poprilično običnog Belgijanca uspio prevariti djelatnik banke Febelfin. Djelatnik banke je zorno pokazao kako sa jednim dobro sročenim lažnim e-mailom i telefonskim razgovorom može “očistiti” bankovni račun Toma Degrootea, piše Mashable, prenosi Vecernji.hr.

No, on je imao drugi plan za Belgijanca. Ubrzo je obavio zahvat kako bi izgledao kao Degroote i potom se fotografirao sa više djevojaka i fotografiju stavio na Degrooteov Facebook profil. Nakon toga je kupio skupu antiknu harfu na eBayju sa Degroteovom kreditnom karticom koja je dostavljena na adresu Belgijanca. Na kraju snimke “prevarant” kaže poučnu rečenicu: “Vaš cijeli život je na internetu i prije nego što to saznate, netko poput mene ga preuzme”. Degrote mu kaže da je “to ludo”.

Reklama je napravljena za SafeInterenetBanking.be, gdje korisnici mogu naučiti kako zaštititi svoj identitet na internetu.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Beograđani o gestu Vlade KS: I sa vaučerom i bez, imam u planu da idem za Sarajevo i da obilazim Bosnu

Ne treba mi vaučer. I sa vaučerom i bez, imam u planu da idem za Sarajevo i da obilazim...

Možda vas zanima i ovo