Nedjelja, 17 listopada, 2021

Holandske maline iz BiH ovog ljeta na evropskom tržištu

Nemojte propustiti

Protekle sedmice u Salzburgu je od strane Instituta evropskih regija (IRE) organizovana panel diskusija pod nazivom “Bosna i Hercegovina – nepoznati partner za lokalne i regionalne odnose”, na kojoj je omogućena ekonomska razmjena kontakata između Austrije i BiH.

“Kompanija iz Grödigera postiže rezultate u Bosni i Hercegovini” naslov je članka austrijskog internet portala www.meinbezirk.at, u kojem se izvještava o investiranju austrijskih kompanija u Bosnu i Hercegovinu. Markus Strasser-Stöckl, menadžer firme Network Quality Management (NETQM) sa sjedištem u Grödigu, kao odlučujući faktor investicija u BiH prije svega vidi kvalificiranu radnu snagu u zemljama Zapadnog Balkana”, stoji u članku, prenosi DW.

Ova firma u oblasti mehatronike, sa proizvodnom lokacijom u BiH, upošljava oko 300 osoba. „Troškovi osoblja su relativno niski, a veliki broj stanovnika, naročito mlađe generacije, je veoma dobro kvalifikovan, što ne treba uzeti zdravo za gotovo”, za meinbezirk.de izjavljuje Strasser-Stöckl.

„Uzimajući u obzir da Bosna i Hercegovina predstavlja jedan od najkompliciranijih političkih sistema svijeta, kako to kaže predsjednik Instituta IRE, Franz Schausberger, austrijske firme kao što je NETQM su se veoma dobro plasirale”, stoji u članku.

Navodi se i izjava bivšeg ambasadora BiH u Washingtonu i Brüsselu, Igora Davidovića, koji naglašava da je ekonomska promjena u Bosni veoma važna. S njim se složio i Tomislav Leko, trenutni ambasador BiH u Austriji, koji je na ovoj panel diskusiji izjavio da BiH treba prije svega investicije da bi se mogla dalje razvijati u pravcu pristupanja EU.

Holandski portalu na njemačkom jeziku www.fruchtportal.de donosi članak pod nazivom „Kvalitetne svježe holandske maline sa novih plantaža u Bosni i Hercegovini”. U tekstu se govori o novoj velikoj plantaži malina od 37 hektara u BiH, koju je uspostavila holandska firma Super Berries.

„U protekloj godini su naši uposlenici naporno radili na upostavi nove plantaže u BiH. Mi koristimo sorte savršenog ukusa i dužeg roka upotrebljivosti. Super Berries dostavljaju svježe maline iz BiH u centralnu i sjevernu Evropu. Pazimo na zaštitu okoline i praktično ne koristimo vještačke resurse. Od kraja augusta možemo dostavljati sljedeće sorte maline: Tulameen, Himbo Top, Mapema und Kweli”, stoji u ovom članku, te se navodi da se maline nakon berbe u roku od 20 minuta odlažu u hladnjače na jedan stepen celzijus, što omogućava maksimalan rok upotrebljivosti.

„Nezaposlenost u BiH je veoma visoka. Jedna od dvije osobe nema posao i mi izborom Bosne kao tržišta, možemo pomoći domaćem stanovništvu da pronađe posao i poboljša svoj životni standard. Položaj plantaža na sjeveru BiH je povoljan radi brze isporuke svježih malina”, navodi se, te se na kraju dodaje da se u 2017. godini očekuje izvoz 500.000 pakovanja od po 125 grama malina, a cilj je da se do 2020. godine izvoz poveća i na šest miliona plastičnih zdjelica godišnje.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

U Sarajevu osvanuli plakati sa natpisom ‘I ti si potreban za odbranu BiH’

Plakati su urađeni po uzoru na one koje je pravila vojska SAD s ‘Uncle Samom’. Najnovije tenzije koje prave vladjuće...

Možda vas zanima i ovo