Subota, 2 ožujka, 2024

Holandski vojnik koji je 1995. bio u Srebrenici dobija odštetu jer ima PTSP

Preporučeno

Holandija mora da isplati odštetu jednom od svojih vojnika koji ima posttraumatski sindrom nakon što je bio raspoređen u Srebrenici 1995. godine kada se dogodio genocid nad Bošnjacima, naložio je najviši holandski administrativni sud.

Foto: AP
Foto: AP

“Tribunal smatra da Ministarstvo odbrane nije odredilo dovoljno dug nadzor po okončanju misije kao i u kasnijem periodu”, saopštio je sud i ocijenio da je Ministarstvo odbrane odgovorno za štetu koju je pretrpio taj vojnik, kojeg je sud identifikovao kao Davea Maata.

Upravo se čita:  Ranije osuđivani biznismen iz Dervente optužen za utaju blizu pola miliona maraka

Taj holandski vojnik zatražio je 2000. godine od Ministarstva odbrane odštetu zbog posttraumatskog sindroma, ali je odbijen. On se potom obratio sudu koje je 2005. naložilo Ministarstvu da preispita odluku, objavljeno je na sajtu Dutch News.

Sud je naložio ministarstvu odbrane da preformuliše odluku u naredna tri mjeseca, odnosno da predloži obeštećenje.

Upravo se čita:  Građani ljuti: "Ono što sam prije mogao kupiti za 20 KM sad ne mogu ni za 50"

“Jedna raketa je pala pored holandskih vojnika 11. jula 1995. godine, što je kod vojnika izazvalo psihičke probleme”, navodi se u obrazloženju suda.

Ova odluka suda ne znači da svaki vojnik ima pravo na nadoknadu, ali oslobađa put onima koji imaju posttraumatski sindrom.

Prema istraživanju vojne unije ACOM, u kome je učestvovalo 300 bivših pripadnika UN, oko 10 posto reklo je da nisu bili zadovoljni načinom na koji su tretirani po povratku kući.
(Srna)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Članovi Predsjedništva sa Angelinom Eichhorst: Bosna i Hercegovina ima još dosta posla

Članovi Predsjedništva BiH, koji danas borave na Diplomatskom forumu u Antaliji, sastali su se sa izvršnom direktoricom za Evropu...

Još vijesti za vas