Subota, 15 svibnja, 2021

Demantij Hotela Bonaca: Potpuno je netočna i neistinita informacija o trovanju djece iz Tuzle

Nemojte propustiti

Nakon što je Slobodna Dalmacija objavila članak o navodnom trovanju učenika iz BiH, a koji su prenijeli brojni portali u Hrvatskoj i regiji, oglasili su se iz Hotela Bonaca i demantovali navode.

Demantij Hotela Bonaca, koji u ime društva Blanka d.o.o. (hotela Bonaca) potpisuje Odvjetnički ured Knezović iz Makarske, prenosimo u cjelosti:

“Potpuno je netočna i neistinita informacija objavljena na www.slobodnadalmacija.hr, 29. rujna 2019. godine u 10:18 u naslovu članka “Bizaran incident u Makarskoj, 15-oro djece na ekskurziji otrovano hranom…”, autorice Ivone Ćirak.

Takav naslov članka, osim što nije ničim činjenično utemeljen, nije opravdan ni samim tekstom objavljenog članka.

Naime, u smamo tekstu članka iznijeto je niz netočnih tvrdnji i netočnih informacija vezanih za opisane događaje.

Stoga se nastavno detaljno opisuje ininerar ekskurzije iz Srebrenika.

Rezervacija učenika devetog razred OŠ Špionica kod Srebrenika (Tuzla) je ugovorena za razdoblje od 26. do 28. rujna 2019. fodine, od lega je noćenje u Hotelu Bonaca ugovoreno za 26. i 27 rujna 2019. godine.

U navedenom razdoblju je u samom Hotelu bilo smješteno još 130 osoba, zajedno sa oko 30 djelatnika Hotela, od koji niti kod jednog nije bilo navedenih simptoma “trovanja hranom”.

Prvi dan izleta-ekskurzije djeca su bila na ručk u u Hotelu, da bi potom krenulu na ugovoreni izlet brodom. Prvu noć po dolasku jedna djevojčica se požalila na bolove u trbuhu, te su je djelatnici Hotela odveli na HP Makarska, odakle su je ubputili u KBC Split pod sumnjom na upalu slijepog crijeva.

Djelatnici Hotela su djevojčicu odveli na KBC Split i cijelu noć bili sa njom, te su je po obradi doveli natrag u Hotel.

Drugi dan 27. rujna 2019. godine, dheca su išla rano ujutro, u 5:40 h na plažu, te su nakon toga došli na doručak na kojem je bilo 20-ak djece.

Djevi je bio pripremljen lunch paket jer su taj dan išli na izlet u Split.
Po povratku iz Splita učenici su imali organiziranu večeru, međutim samo vozač i vodiči su večerali dok djeca nisu, već su u 22 h išla na noćno kupanje.

Nakon povratka sa noćnog kupanja jedna djevojčica se požalila na bol u trbuhu, te je u pratnjiu voditeljica i tri druge djevojčice odvedena na HP Makarska.

Treći i posljednji dan ekskurzije, dana 28. rujna 2019. godine u jutarnjim satima su se još četiri djevojčice požalile na bol u trbuhu. Djelatnici Hotela Bonaca su pozvali HP Makarska, čije vozilo dolazi i odvozi djecu na obradu.
Sa HP Makarska djeca su upućena u KBC Split uslijed čega su djelatnici Hotela Bonaca ponudili organizaciju prijevoza, međutim voditeljice izleta odlučuju d aće krenuti natrag sa unaprijed organiziranim prijevozom koji je bio predviđen za taj dan.

Dakle učenici su otputovali natrag u Tuzlu (Srebrenik) jer je tako bilo predviđeno prilikom rezervacije smještaja, a ne jer su se “Voditelji ekskurzije odlučili vratiti u Tuzlu nakon incidenta”.

Po povratu, učenici su pregledani u HP Ljuuški, gdje je ustanovljeno kako su djeca premorena, dehidrirana i pothlađena, te nisu ustanovljeni simpromi trovanja.

Napominjeno da Hotel, kao organizator pružanja usluga smještaja i usluživanja hrane i pića, ni na koji način ne utječe i ne može utjecati na raspored aktivnostim tijekom izelta koji su isključivo odgovorne odrasle osobe – učiteljice – koje su bile u pratnji učenika.

Isto tako Hotel nema utjcaja na zdravstevenu ispravnost hrane konzumirane izvan ugostiteljskog objekta.

Unatoč navednom autorica teksta je i u navođenju izjave voditelja Hotela Bonaca-Ivana Šimić istu prilagodila u namjeri da prikaže djelatnike Hotela i njihovu brigu za zdravlje gostiju površnom, sve kako bi opravdala svoj bizaran naslov.

A upravo su djelatnici Hotela Bonaca ti koji su dana 26. rujna 2019. osigurali prijevoz djevojčici koja je pućena od strane HP Makarska u KBC Split po sumnjom na upalu slijepo crijeva i cijlelu noć proveli sa njom te je nakon obrade vratili u Makarsku.
Isti ti djelatnici su dana 27. rujna 2019. godine ponudili prijevoz sve djece koja su upućena sa HP Makarska u KBC Split, ali su voditeljice izleta odbile ponudu i umjesto toga odlučila da se djeca odvedu natrag u Hotel.

Hotel Bonaca posluje već dvanaest godina, te je otvoren 360 dana u godini, a tijekom čitavog razfoblja djelatnici Hotela aktivno i uspješno rade na unapređenju poslovanja u svim segmentima.
Suklano proceduri, a radi otkanjanja svake sumnje, svi djelatnici Hotela su nakon ovog događaja, dali uzorke radi analize kod Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, a na analizu je dana i hana koja se priprema u Hotelu.

Rezultati analize Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitko-dalamatinske županije su pokazali da je hrana zdravstveno ispravna, i da nitko od djelatnika nije pozitivan na testirane bakterije.

Nevjerovatno je da želja za senzacionalizmom i pisanjem članaka koji su samisebi svrha može biti opravdanje za narušavanje ugleda ugostiteljsko objekta u kojem društvo Blanka d.o.o. obavlja djelatnost od 2007. godine.

Smateamo da se ovakvim “autorskim” člancima i stavljanjem neprovjerenih informacija u prvi plan u želji za vlastitom promocijom, ujedno nanosi nemjerljiva šteta turitičkoj djelatnosti, i to bez ikakvih posljedica i odgovornosti.

Iz svega navedenog proizulati da je predmetni članak netočno napisan na temelju neprovjerenih informacija, a naročito da je objavljeni naslova članka napisan potpuno senzacionalistički i tendenciotno, čak i bez uporišta u samom tekst članka, dakle s očitom namjerom da se Hotelu Bonaca naruši ugled, nanese šteta i oteža poslovanje.

Tim više što je ispod samog teksta članka postavljena slika koja nedvosmisleno upučuje da se trovanje hranom dogodilo u Hotelu Bonaca.

Očita je zlonamjernost i težnja za senzacionlizmom u zaključku novinarke sadržanom u naslovu članka, koja pored izjava liječnika koji niti u jednom trnutku nisu mogli sa sigurnošću utvrditi da se radi o trovanju, u sami naslov stavlja tvrdnju da su djeca otrovana.

Od Slobodne Dalmacije se očekuje da se ponaša odgovorno i ne plasira dezinformacije o poslovanje Hotela Bonaca””

VEZANO: Jesu li se učenici iz BiH otrovali u Makarskoj? Nastavnica ih odvela na noćni ‘beach party’, ujutru je počeo belaj!

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Njemačka uvela nova pravila za državljane Bosne i Hercegovine

Bosna i Hercegovina od danas više nije na listi područja sa visokom incidencom za širenje koronavirusa, te je sada...

Možda vas zanima i ovo