Četvrtak, 13 svibnja, 2021

Hrabra Prozorčanka natjerala u bijeg bandite naoružane ‘kalašnjikovim’

Nemojte propustiti

U selu Jaklići kod Prozora sinoć se dogodio pokušaj oružane pljačke porodične kuće Ivana Baketarića (84) u kojoj su se vlasnik i njegova kćerka Ankica (32) hrabro suprotstavili pljačkašima i natjerali ih, praznih ruku, u bijeg.

Ankica-iz-Rumboka (1)
Ankica Baketarić (Foto: Dnevni avaz)

“Malo iza 9 sati sjedio sam u trpezariji i gledao TV kada je nešto lupnulo u ulazna vrata i odjedanput se ispred mene pojavila osoba srednje visine. Počeo je vikati ‘daj pare’ i pokušavao da mi zavuče ruku u džep. Udarao me je nogama, a ja sam se izmicao i u tom se ispod jakne ukazao kundak od ‘kalašnjikova’. Uhvatio sam za oružje i pokušao sam mu ga oteti, a on ga uperio u mene. Uspio sam istrčati pred kuću i počeo zvati upomoć”, izjavio je hrabri starac Ivan Baketarić za Dnevni avaz.

Drugi pljačkaš je krenuo na sprat gdje se nalazila Ivanova kćerka Ankica i na sredini stepenica došlo je do njihovog susreta.

“Čula sam da je nešto lupnulo pa sam se prepala da se otac nije srušio i krenula sam u prizemlje. Na podestu se sretnem s pljačkašem. On je odmah počeo da me tuče drvenom palicom po glavi i leđima, a ja sam se onda napravila da sam se onesvjestila. Kada je on krenuo od mene uzela sam saksiju i udarila ga u glavu, a onda mu strgnula masku sa glave i prepoznala ga. Bio je mladić iz moga sela”, kaže Ankica Baketarić.

Dozivanje u pomoć čule su prve komšije, pa je Mijo Bešker sa ukućanima potrčao da vidi šta se događa. “Našao sam se pred kućom i čuo dozivanje. Odmah smo nas troje potrčali da im pomognemo i tada sam vidio dvojicu pljačkaša da bježe prema Rumbocima. Ankica je bila sva krvava i odmah smo pozvali Dom zdravlja i obavijestili policiju”, kaže Mijo Bešker.
Dnevni avaz piše da je Ankica zbog težine povreda iz Doma zdravlja u Prozoru upućena u mostarsku bolnicu, a nakon saniranja povreda vratila se kući.

Policajci PS Prozor/Rama veoma brzo su, na osnovu informacija koje su dobili od Ankice Baketarić, riješili ovaj pokušaj pljačke. Napad na kuću Baketarića su izvršili I. Z. (18) i T. Ć. (19) oba iz Rumboka. Oružje su, kako su izjavili na saslušanju, bacili u Ramsko jezero.

Ovo je druga oružana pljačka u samo 3 dana, prema sličnom scenariju. U nedjelju je opljačkana benzinska pumpa “Tiško benz” u Lugu. Pljačkaši su uz upotrebu “kalašnjikova” od prodavača oteli 400 maraka.

(Avaz/Doznajemo)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Povodom dešavanja oko njenog sina Muharema: Nura Bazdulj Hubijar odgovorila Majkama Srebrenice

Iz Udruženja Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa" i Udruženja žrtava i svjedoka genocida uputili su pismo književniku i...

Možda vas zanima i ovo