Četvrtak, 26 svibnja, 2022

Hrana iz BiH nije dobra za EU, ali jest za Hrvatsku

Nemojte propustiti

Tajni popis pokazuje da je većina kompaija u Srbiji i BiH, njih 98 od 103, odobrenje za izvoz u Hrvatsku dobivala, i dobija temeljem diskrecijskog prava hrvatskih ministara poljoprivrede, kontinuirano od 2004. godine.

Foto: IlustracijaOd ukupno 103 objekta za proizvodnju mesa, mlijeka i njihovih prerađevina, kao i ribljih proizvoda u Srbiji i BiH, iz kojih Hrvatska kontinuirano uvozi te proizvode, samo ih pet ima odobrenje EU-a za izvoz u zemlje Unije, ujedno preduslov za izvoz u Hrvatsku. Popis tih kompanija Ministarstvo poljoprivrede tretira kao ‘poslovnu tajnu’.

Tajni popis, koji posjeduje Novi list, pokazuje da je velika većina firmi u Srbiji i BiH, njih 98 od 103, odobrenje za izvoz u Hrvatsku dobivala, i dobija, ne zato što zadovoljava EU kriterije, već temeljem diskrecijskog prava hrvatskih ministara poljoprivrede, kontinuirano od 2004. godine naovamo. Riječ je o pravu koje ministru daje Zakon o veterinarstvu, a koje se, međutim, ‘obilato’ koristi. Tek nešto malo manje od pet posto objekata s liste bosanskih i srbijanskih izvoznika u Hrvatsku zadovoljava EU kriterijume, po kojima su, s druge strane, obavezni proizvoditi svi hrvatski proizvođači.

Nalazi navodnih provjera su poslovna tajna

Istovremeno, u Srbiji i BiH ima drugih, od strane EU certificiranih objekata, iz kojih mi ne uvozimo ništa. Primjerice, u Srbiji postoje tri pogona za obradu sirovog mlijeka i mliječne proizvode, koja zadovoljavaju EU standarde, obavezne i u Hrvatskoj, no Hrvatska ne uvozi niti iz jednog od tih pogona, dok istovremeno mlijeko i mliječne prerađevine uvozi iz deset drugih objekata u Srbiji, koji EU certifikat nemaju.

Hrvatska ima pravo, zaključuje pomoćnica ministra, uvesti iz objekata ”koji zbog bilo kog razloga nisu na EU popisu, ukoliko taj objekt udovoljava propisanim uvslovima koje su provjerili hrvatski stručnjaci”. Nalaze tih navodnih provjera, međutim, nije moguće dobiti, jer su poslovna tajna.

Iz Srbije u Hrvatsku uvozimo proizvode životinjskog porijekla iz 36 objekata za proizvodnju mlijeka, mesa i ribe, a samo tri imaju EU odobrenje za izvoz, ostala 33 su odabrana odlukom nekog od dosadašnjih ministara poljoprivrede. U slučaju BiH, uvozimo iz 67 objekata, od kojih licencu EU-a imaju samo dva. Ostale je, opet, izabrao ministar.

‘Nelojalne konkurencije nema’

Iz ministarstva napominju da ne rade ništa nezakonito, no činjenica je da se i dalje, neposredno pred ulazak Hrvatske u EU, obilato koriste diskrecijskim pravom ministra da donosi odluku od kojih će se kompanija hrana uvoziti, a zatim se hrana i uvozi iz kompanija koje ne moraju poštivati ista pravila kao i hrvatski proizvođači, čime postaju i nelojalna konkurencija domaćoj proizvodnji.

Na upit zašto se odobrava uvoz iz preduzeća koja ne zadovoljavaju EU standarde, dok se, s druge strane, od hrvatskih proizvođača traži striktno poštivanje EU pravila, odnosno radi li se o nelojalnoj konkurenciji koja šteti domaćim proizvođačima, iz Ministarstva poljoprivrede odgovaraju kako nelojalne konkurencije nema, piše Novi list.

”Mi smo dio evropskog i svjetskog tržišta, te se tako moramo i ponašati. Jednostrano ukidanje uvoza iz objekata koji zadovoljavaju uvjete propisane u RH bi neminovno dovelo do recipročne zabrane izvoza na tržišta trećih zemalja naših izvoznika. Na nama je da propišemo uslove, a na privrednicima da posluju u okviru propisanih zakona”, odgovara pomoćnica ministra.

 

(Bh-index)

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Bosanka o Švedskoj: Učimo od države koja je pokazala kako se može ući u društvo najuglednijih zemalja svijeta

Suzdržanost i učtiva distanca Šveđana može da bude bolna za našu južnjačku spontanost i susretljivost, ali sama pomisao da...

Možda vas zanima i ovo