Ponedjeljak, 26 rujna, 2022

Hrana koja umanjuje stres

Nemojte propustiti

Stres zovu i tihim ubojicom zbog ogromne štete koju nanosi organizmu, pa evo nekoliko savjeta kako ga nadvladati hranom
Stres često potiče na neumjereno konzumiranje omiljene hrane, no ima dovoljno zdravih namirnica čiji sastojci će utjecati na smanjenje razine stresa da ih vrijedi pojedinačno upoznati.

Foto:Ilustracija
Foto:Ilustracija

Slatki krompir je idealna zamjena za slatkiše. Kad smo pod jakim stresom imamo veliku želju za slatkim i to može samo dodatno zakomplicirati situaciju, pa stručnjaci predlažu slatki krompir kao zamjenu.  Pun je vlakana, vitamina i beta-karotena što će pomoći da umjereno probavite ugljikohidrate.

Naranče i njihov vitamin C, kao i kod ostalih agruma, smanjit će stres i vratiti kortizol i krvni pritisak na normale razine, jačajući pritom imunološki sustav.

Pureće meso djeluje kao prirodni sedativ jer je puno aminokiseline L-triptofana koja potiče oslobađanje serotonina, hormona sreće u mozgu.

Orašasti plodovi poput badema prepuni su vitamina B i E koji snaže imunološki sistem, dok pistacija i orasi snižavaju tlak, pa kad njima dodamo i suhe breskve pune magnezija, stres odlazi kao rukom odnesen

Zeleno  povrće  će nadoknaditi manjak minerala uzrokovan stresom, a glavobolje, migrene i umor odagnat će magnezij iz špinata. Kortizol i adrenalin snižavaju omega-3 masne kiseline iz ribe, dok mononezasićene masti i kalij iz avokada najbolje snižavaju pritisak.

 

(Bh-index)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Vašar u Puračiću od 12 do 14. oktobra: Na “bosanskom Oktoberfestu” se očekuje 100.000 posjetilaca

Ovu manifestaciju bi tokom tri dana trebalo posjetiti više od 100.000 ljudi. Druženje, općenarodno veselje uz izvornu i narodnu...

Možda vas zanima i ovo