Subota, 2 ožujka, 2024

Hrana zbog koje vaše tijelo pati

Preporučeno

Vjerovatno već znate da određena hrana može da zaštiti vaše srce, jer smanjuje holesterol i krvni pritisak, ali poneka zdrava namirnica tu i tamo ne može da vas zaštiti od štete koju izaziva nezdrava hrana koju jedemo svaki dan.

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Mesne prerađevine

Viršle, slanina, kobasice i salame, čak i one ćureće, sve su napravljene sa gomilom natrijuma i konzervanasa, a često sadrže nitrate i nitrite, koji su povezani sa srčanim problemima. Prerađeno meso je bogatije zasićenim mastima i siromašnije proteinima od bilo kod crvenog mesa koje spremite sami. Još uvijek niste ubijeđeni da treba da ga se klonite? Mesne prerađevine povezane su i sa višim rizikom od dijabetesa i raka pankreasa.
 
Pizza

To jedno parče sa dosta sira može da sadrži i dvije trećine vaše dnevne preporučene doze zasićenih masti, koje se nalaze uglavnom u životinjskim proizvodima kao što je govedina, svinjetina, puter, pavlaka i mlijeko. Iako vi možda mislite da je to “samo sir”, mnogi mliječni proizvodi su u stvari jako prerađeni. Da bi pizza bila zdravija, preskočite pretjerani sir i stavite povrće umjesto salame ili kobasice.

Trans masti

Ove masne kiseline se stvaraju kroz proces koji čini biljna ulja čvršćim. Jeftino se proizvode, koriste se da bi pakovane namirnice trajale duže i može više puta da se koristi za prženje. Ali trans masti povećavaju LDL ili loši holesterol, dok u isto vrijeme smanjuju HDL ili dobar holesterol, čime stavljaju vaše srce pod rizik.

Iako su mnogi proizvođači prestali da koriste trans masti kada su otkriveni ovi rizici po zdravlje, pakovane grickalice, peciva i neki margarini još uvijek mogu da ih sadrže, kao i pržena hrana, bilo da je spremljena u restoranu ili kod kuće. Pogledajte da li piše hidrogenizovano ili djelimično hidrogenizovano ulje na deklaraciji i imajte u vidu da je dnevna doza ovih masti sa kojom tijelo može da se izbori bez posljedica po zdravlje, samo dva grama.

Gazirana pića

Kada razmišljamo o srčanim oboljenjima, mnogo ljudi pomisli na holesterol i masti, ali zna se da i šećer, sa svojim efektima koje ima na inzulin, ima dosta veze sa razvojem arteroskleroze. Štaviše, samo jedno slatko piće na dan za 20 procenata povećava rizik da će muškarac pretrpjeti srčani udar u nekom trenutku u životu.

(Vesti.rs)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Članovi Predsjedništva sa Angelinom Eichhorst: Bosna i Hercegovina ima još dosta posla

Članovi Predsjedništva BiH, koji danas borave na Diplomatskom forumu u Antaliji, sastali su se sa izvršnom direktoricom za Evropu...

Još vijesti za vas