Srijeda, 20 listopada, 2021

Hrbat: Divlje deponije stvaraju i firme koje nemaju vlastitu reciklažu ambalažnog otpada

Nemojte propustiti

Amela Hrbat
Amela Hrbat

Samo pet posto otpada reciklira se u BiH, a s obzirom na to da količina otpada svakodnevno rapidno raste, upravljanje njime predstavlja jedan od gorućih problema u državi, podaci su Agencije za statistiku BiH.

U Federaciji BiH 2012. stupio je na snagu pravilnik o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom koji obavezuje sve privredne subjekte da se u svom poslovanju bave stavljanjem ambalaže na tržište da ispune ciljeve za recfiklažu.

Slijedom odredbi pravilnika Evropske direktive, sedam vodećih kompanija u BiH osnivaju Društvo za postupanje s ambalažnim otpadom EKOPAK.

Polovinom 2012. EKOPAK je dobio dozvolu za rad i za sada je jedini ovlašteni operater sistema za reciklažu otpada.

– Uloga EKOPAK-a je da bude spona između korisnika sistema i javnih komunalnih preduzeća i ovlaštenih privatnih sakupljača – kazala je u izjavi za Agenciju FENA direktorica Društva za postupanje s ambalažnim otpadom EKOPAK Amela Hrbat.

Najveći problem kod firmi koje još nemaju svoj način reciklaže ambalažnog otpada je taj što se stvaraju divlje deponije, ističe Hrbat.

– Ovo je dugotrajan proces koji zahtijeva i edukativne kampanje. Fokus su najmlađi, jer iskustva Europe govore da djeca educiraju roditelje kako ispravno postupati s ambalažnim otpadom. Time motiviran, EKOPAK je pokrenuo dva edukativna projekta putem kojih je u toku prošle godine edukaciju prošlo deset hiljada djece – navodi Hrbat.

Cilj projekta „Osmijeh planete je u tvojim rukama“, jeste razviti naviku kod najmlađih i osigurati uvjete da odvojeno odlaganje ambalažnog otpada postane svakodnevica, a u budućnosti nova kultura življenja svih stanovnika BiH.

Da se projekt zaista pokazao atraktivnim za srednjoškolce i osnovce, za sada u Kantonu Sarajevo i Prozor- Rami, dokazala je i zainteresiranost više od 50 učenika koji su ušli u finalni krug takmičenja.

Takmičarka završnog ispita, učenica Pete gimnazije Tesnin Karišik kazala je u razgovoru za Fenu da je bolje informirana o ovoj tematici putem ovoga projekta.

Marinko Udovičić, takmičar i učenik Katoličkog školskog centra „Sveti Josip“, kaže da vjeruje da je svijest o ekologiji i reciklaži ambalažnog otpada bolje razvijena kod mladih osoba.

– Mislim da među starijim ljudima nije baš razvijena svijest i da njima predstavlja problem razlagati otpad u posebne kante, govori takmičar Udovičić.

Anja Kovačević, učenica Katoličkog školskog centra „Sveti Josip“, smatra da je ovo veliki problem jer često vidi da djeca bacaju otpad na ulicu.

– Šta je to jedan papir što je bačen, ali jedan po jedan i ode nam planeta jer se smeće gomila i ne razgrađuje se – kazala je Kovačević.

U većini škola Kantona Sarajevo postavljene su kante za reciklažnu ambalažu, tako da će na kraju ove školske godine, škola koja bude imala najviše skupljenog otpada biti proglašena pobjednicom i nagrađena vrijednim poklonima čime se završava drugi ciklus projekta „Osmijeh planete je u tvojim rukama“.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sine, pazi šta sanjaš! Svetlana Cenić objasnila Dodiku šta sve piše u “izvornom Dejtonu”

Izvorni Dejton? Kako ga nazivaju. Pa, sine, pazi šta sanjaš. Da krenem redom samo nekoliko stvari - piše Cenić Nadležnost...

Možda vas zanima i ovo