Petak, 22 listopada, 2021

Hrvati poručuju: Nećemo od svakog stranca na granici tražiti novac

Nemojte propustiti

Diskreciono je pravo policijskog službenika na granici, tokom obavljanja granične kontrole, zatražiti od stranca da pokaže sredstva za uzdržavanje, kad god to prosudi potrebnim, ali to ne podrazumijeva da se sistemski, od svakoga stranca, traži da predoči ta sredstva. Isto vrijedi i za hrvatske državljane kad putuju u Bosnu i Hercegovinu

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Kontrola na granicama će se provoditi na uobičajeni način kao i do sada. Diskreciono je pravo policijskog službenika na granici, tokom obavljanja granične kontrole, zatražiti od stranca da pokaže sredstva za uzdržavanje, kad god to prosudi potrebnim, ali to ne podrazumijeva da se sistemski, od svakoga stranca, traži da predoči ta sredstva. Isto vrijedi i za hrvatske državljane kad putuju u Bosnu i Hercegovinu, piše Slobodna Dalmacija.

Samostalni odjel za odnose s javnošću Ministarstva turizma Hrvatske odgovorio je na upit novinarke Slobodne Dalmacije Ane Dragičević, vezano uz bojazan turističkih djelatnika iz makarskog primorja da bi im novi vizni režim mogao značajno smanjiti broj turista iz BiH.

“Do sada nismo zaprimili pitanja turističkih zajednica niti organiziranih udruženja u vezi s ulaznim vizama za turiste, a na koja nije bilo odgovoreno. Iako je za vizni režim RH zaduženo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova te bi upiti trebali biti usmjereni njima, Ministarstvo turizma u kontinuiranoj je komunikaciji s njima te, s obzirom na značenje teme za hrvatski turizam, i s javnošću i s medijima, kontinuirano komunicira na tu temu. U vezi s ulaskom državljana Bosne i Hercegovine u Hrvatsku, ništa se bitno neće promijeniti pristupanjem Hrvatske EU-u, osim što će im biti potrebni pasoši i – ako su nositelji nebiometrijskih pasoša – vize.

Kontrola će se provoditi na uobičajeni način kao i do sada. Diskrecijsko je pravo policijskog službenika na granici, tokom obavljanja granične kontrole, zatražiti od stranca da pokažu sredstva za uzdržavanje, kad god to prosudi potrebnim, ali to ne podrazumijeva da se sistemski, od svakoga stranca, traži da pokažu ta sredstva. Isto vrijedi i za hrvatske državljane kad putuju u Bosnu i Hercegovinu.

Iznos sredstava potrebnih za uzdržavanje po danu boravka u Hrvatskoj utvrđen je još 2004.godine, prilikom donošenja prve uredbe o viznom sistemu, te se otada nije mijenjao, navodi list Slobodna Dalmacija.

Kako navedena odredba nikada nije stvarala teškoće pri ulaska državljana BiH u Hrvatsku, ni pristupanjem Hrvatske EU-u u tom se smislu neće ništa promijeniti”, stoji u dopisu Samostalnog odjela za odnose s javnošću Ministarstva turizma RH.

(Bh-index/Slobodna Dalmacija)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Nana Fata Orlović dobit će Povelju TK

Povelja će biti dodjeljena na svečanoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona u povodu Dana državnosti. Skupština Tuzlanskog kantona jednoglasno je usvojila...

Možda vas zanima i ovo