Ponedjeljak, 26 veljače, 2024

Hrvati strahuju da će ulaskom u EU poskupjeti hrana

Preporučeno

Tri mjeseca prije ulaska u EU 45 odsto građana Hrvatske strahuje da će poskupjeti hrana i osnovne životne namirnice, 35 posto da će poskupjeti nekretnine, dok 32 posto smatra da će teže naći posao u Hrvatskoj, jer će tržište biti otvoreno za cijelu EU.

hrvatska-anketaDa je ulazak u Uniju podjednako dobar, kao i loš, misli njih 26 posto, a da je to loše misli 25 posto građana. Definitivan stav o ovome nema dva odsto ispitanika – rezultat je istraživanja koje proveo je “Ipsos plus” 27. i 29. marta.

Upravo se čita:  Tragedija - novorođenče se ugušilo dok je hranjeno u bolnici: "Rodila sam zdravo dijete, preminulo je nakon pet dana"

Oko 57 posto građana zanima šta se događa u EU i šta će se događati kad i Hrvatska uđe u Uniju, dok ih je oko 40 posto reklo je da ih to ne zanima, a jedan odsto građana o tome nije imalo stav.

Kao dobre stvari koje će donijeti ulazak Hrvatske u EU, 76 posto navodi mogućnost studiranja u inostranstvu, 72 posto se nada da će lakše naći posao u zemljama EU, 65 posto prednost vidi u tome da će lakše kupovati i putovati u zemlje EU.

Upravo se čita:  Hrvatica (42) zavela penzionera (74): Rekla mu da je doktorica, uzela mu 11.000 eura

Njih 59 posto smatra da će ulazak Hrvatske u EU donijeti brže rješavanje sudskih sporova, 52 posto da će jeftinije kupovati automobile, 46 posto vjeruje da će administracija biti bolja, a 41 posto da će kamate na kredite padati.

Istraživanje je provedeno dvije sedmice uoči izbora za Evropski parlament, a obavljeno je je telefonskim putem na uzorku od 802 ispitanika.

Upravo se čita:  Policiji predao arsenal oružja: Donio puške, bombe, mine, kapsile i 1.734 metka

(Srna)

Moglo bi vas zanimati

Izdvajamo

Izdvajamo

Umro Jacob Rothschild, član jedne od najmoćnijih svjetskih porodica

Finansijer i član bankarske porodice Rothschild, Lord Jacob Rothschild, preminuo je u 87. godini života, objavila je njegova porodica. Britanski...

Još vijesti za vas