Subota, 15 svibnja, 2021

Hrvatska: Bankarka osuđena zbog krađe 4,5 miliona kuna

Nemojte propustiti

Bivša uposlenica Zagrebačke banke Maja Žužul, optužena da je s računa 18 klijenata tokom šest godina ukrala gotovo 4,5 miliona kuna koje je potom nadomještavala novcem iz bankarskog trezora, danas je na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđena na četiri godine zatvora.

novac-kuneSud nije povjerovao njenoj odbrani da je, u dogovoru sa svojim klijentima, novac s njihovih računa pokušala oploditi.

“Niko na suđenju nije potvrdio vašu odbranu. No, prema onome što je otkriveno ispalo je da su ljudi oštećeni”, kazao je sudija Željko Horvatović. Utvrdio je i da joj sud nije povjerovao jer je vještak na
njenom računu pronašao više od 1,4 miliona kuna uplaćenih od 1999. do 2005. za koje je optužena tvrdila da ne zna odakle joj.

Uz zatvorsku kaznu Maja Žužul će Zagrebačkoj banci morati vratiti 430.000 kuna, a gotovo četiri miliona kuna Croatia Osiguranju koje je pokrilo štetu banke.

Među računima koje je navodno “olakšala” bio je i račun firme “Sirovina i sinovi” televizijskog voditelja i redatelja Roberta Knjaza.

“U vašem slučaju kajanje nije dovoljno. Kada je Knjaz vidio da mu na računu nedostaje 100.000 eura skoro je dobio moždani udar”, rekao je sudija.

Nakon što su detalji nesvakidašnje krađe procurili u javnost nekoliko je žrtava Maju Žužul opisivalo kao ljubaznu i korektnu službenicu, iako im je krivotvorila potpise i s računa dizala novac. Krivotvorene dokumente je prethodno ovjeravala pečatom banke, obavljala uplate i isplate, a novac zadržavala za sebe.

Prevara je otkrivena u ljeto 2006. a policija je istragu nekoliko puta proširivala. Iako je tokom suđenja kazala da se osjeća “jako krivom” bivša bankarka je tvrdila da je odgovorna za druge iznose i transakcije od onih navedenih u optužnici.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Boravak u BiH mu dobro došao: Đoković u polufinalu Rima

Đoković će morati opet na teren već danas od 18.30 sati kada je zakazano polufinale. Srbijanac će imati manje...

Možda vas zanima i ovo