Petak, 27 siječnja, 2023

Hrvatska ga vratila: Objavljeno ko je u BiH proizveo krompir pun kadmija

Nemojte propustiti

Graničnim kontrolama utvrđeno je prisustvo kadmija iznad maksimalno dozvoljene količine

Nadležni inspekcijski organi u Bosni i Hercegovini provode provjere u vezi s pošiljkom organskog krompira koja je odbijena s granice Republike Hrvatske. Graničnim kontrolama utvrđeno je prisustvo kadmija iznad maksimalno dozvoljene količine u navedenoj pošiljci, izvijestila je televizija N1 navodeći kako se radi o krumpiru proizvođača Marinada d.o.o. Mostar.

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, putem sustava brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF), obaviještena je da je, nakon neusklađenosti utvrđene graničnim kontrolama pri uvozu u Republiku Hrvatsku, zabranjen uvoz i stavljanje u promet, te naložen povrat pošiljke. Sve raspoložive informacije zaprimljene putem EU RASFF-a, Agencija je dostavila na dalje postupanje nadležnim inspekcijskim organima u Bosni i Hercegovini od kojih je zatražena povratna informacija o poduzetim mjerama.

Maksimalno dozvoljena količina kadmija u krompiru propisana je Pravilnikom o maksimalno dozvoljenim količinama za određene kontaminante u hrani. Podsjećamo, bh javnost još uvijek čeka da joj se odgovori koja je su vode pune štetnih kemikalija bile u prodaju na bh tržištu.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Nižu se reakcije na Nešićeva tri prsta u studiju FTV-a: “Sarajevo je konačno oslobođeno…”

Nešić se izvinio sinoć “ukoliko je nekoga uvrijedio” pokazivanjem tri prsta ispred zgrade Parlamenta BiH u Sarajevu, ali je...

Možda vas zanima i ovo