Četvrtak, 28 listopada, 2021

Hrvatska i BiH gase svjetla na sat vremena u znak solidarnosti protiv globalnog zatopljenja

Nemojte propustiti

gasenja-svjetalaSvjetskoj akciji gašenja svjetala na sat vremena posljednjeg četvrtka u martu, u 20.30 sati pridružit će se najveći gradovi Hrvatske i BiH.

Devetu godinu zaredom World Wildlife Fund (WWF) organizirat će gašenje svjetala na sat vremena na najvećim svjetskim znamenitostima, kako bi se upozorilo na globalno zatopljenje. Osim hrvatskih gradova, i ove godine posljednjeg četvrtka u martu sudjeluju veći gradovi u BiH, na čelu sa Mostarom, javlja Anadolu Agency (AA).

Deveto izdanje WWF-ove ekološke kampanje obilježit će se diljem svijeta u subotu, 28. marta u 20.30 sati po lokalnom vremenu.

U BiH, koja je uključena u ovu akciju dugi niz godina, prvi puta ove godine u akciji će sudjelovati i Bihać, a svjetla će u centrima ugasiti Sarajevo, Banja Luka, Bugojno, Brčko te Mostar koji će svjetla ugasiti na Starom mostu.

U Sarajevu će se svjetla ugasiti na Katedrali i Gradskoj vijećnici. Prilikom gašenja svjetala na Starom mostu, za potrebe fotografije pozirat će skakači sa mosta sa bakljama.

Zoran Vakula, glavni meteorolog Hrvatske radiotelevizije (HRT), ukazao je na sve veću prisutnost globalnog zatopljenja u Hrvatskoj koje se odražava kroz značajan porast temperature u posljednjih deset godina, te na mikropojave kao što je olujna bura, tuča, suša, šumski požari i manja tornada.

Vakula je iznio podatke prema kojima je porast temperature na planeti sve češće uzrok ljudskih stradanja.

Hrvatska u ovoj akciji sudjeluje od 2009. godine, a prošlogodišnjem gašenju svjetala pridružilo se čak 58 zamračenih hrvatskih gradova.

Prošle godine u “Satu za planet Zemlju“ sudjelovale su 162 zemlje sa više od 7.000 gradova.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Escobar najavio sankcije: Dodik ima veoma malu podršku javnosti i to ćemo iskoristit

Gabriel Escobar se osvrnuo i na moguće ekonomske integracije zeamlja Zapadnog Balkana. Specijalni izaslanik predsjednika SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel...

Možda vas zanima i ovo