Srijeda, 4 listopada, 2023

“Hrvatska i Srbija nisu garanti, nego strane potpisnice Dejtonskog sporazuma”

Preporučeno

Šef kluba poslanika Socijaldemokratske partije BiH u Parlamentu BiH Saša Magazinović govorio je danas u Zagrebu na panelu (Ne)dobrosusjedski odnosi u regionu.

Istaknuo je da se Bosna i Hercegovina konstantno destabilizuje od strane visokih dužnosnika Srbije i Hrvatske, te da te aktivnosti imaju elemente tihe agresije. Nedopustivim je ocijenio temelj za takvo ponašanje koji leži u lažnom predstavljanju susjednih država kao garanta Dejtonskog mirovnog sporazuma, te je prisutnim učesnicima iz regije Balkana i diplomatskog kora još jednom pojasnio da su Hrvatska i Srbija u Dejtonskom mirovnom sporazumu vrlo jasno definisane kao strane, potpisnice i sudionice.

Upravo se čita:  Delegacija Vlade FBiH s predstavnicima Svjetske banke

Ocijenio je da se dobrosusjedskim odnosima ne može nazvati namjera Hrvatske da odlaže nuklearni otpad na granici sa BiH ili da koristi Buško jezero za proizvodnju struje, a da za to pravedno ne plaća.

Dodao je da nije dobrosusjedski čin Srbije imati namjeru graditi hidrocentralu na našoj teritoriji bez saglasnosti države Bosne i Hercegovine, kao što nije dobrosusjedski svjesno pružati utočište ratnim zločincima.

Upravo se čita:  Dodik u nekarakterističnom stilu: Imam nadu da će se BiH održati, RS je prihvatila Dejton

Kao najeklatantnije primjere nedobrosusjedskih odnosa naveo je političke aktivnosti Zorana Milanovića i Aleksandra Vučića, koji se direktno upliću u donošenje odluka u suverenoj državi Bosni i Hercegovini.

Zapitao se kako to da naši zapadni partneri glasno osuđuju ruski uticaj u BiH i regiji čemu se i sam pridružio, a da mnogo veći po BiH štetniji uticaj – onaj iz Srbije i Hrvatske – prolazi bez tako glasne osude.

Upravo se čita:  Predsjedništvo BiH: Dr. Bećirović razgovarao sa novoimenovanim ambasadorom Republike Francuske Fransoom Delmasom

Zaključio je da je u svojoj prošlosti Bosna i Hercegovina prevazišla mnogo veće izazove od ovih današnjih i nadživjela sve one koji joj ne misle dobro, te da se loše onima koji su to činili Bosni i Hercegovini uvijek višestruko loše vraćalo.

Zagrebački plenum “Quo vadis Balkan” okupio je progresivne političare regije, zastupnike u nacionalnim parlamentima i Evropskom parlamentu, intelktualce, NVO lidere i aktiviste.

 

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Šta donosi najavljeni zakon: Koliko rakije će se moći proizvoditi?

Koliko se alkoholnog pića godišnje proizvede u FBiH – niko ne zna. Ova oblast je potpuno u “sivoj zoni”,...

Možda vas zanima i ovo