Petak, 24 rujna, 2021

Hrvatska među top 10 europskih turističkih destinacija

Nemojte propustiti

Hrvatska je prva destinacija za odmor kod Slovenaca, Slovaka, Čeha i Mađara, pokazuju posljednja istraživanja

Foto: A.J. Bh-index
Foto: A.J. Bh-index

Hrvatska je među osam najpopularnijih odredišta za godišnji odmor za europske turiste, a u četiri članice Europske unije prvo je odredište, pokazuju podaci koje je objavila Europska komisija.

Dobra vijest za turističku sezonu u EU-u, pa time i u Hrvatskoj, stiže objavom rezultata istraživanja Eurobarometra o namjeri i planovima Europljana u vezi s korištenjem godišnjih odmora u 2013. godini. Rezultati pokazuju da će porasti broj onih koji će ove godine putovati na odmor. Čak 75 posto ih planira otići na godišnji odmor, što će biti porast u odnosu na prošlu godinu i znači nastavak rasta u turizmu, jednoj od rijetkih industrija koje bilježe rast.

Istraživanje o stajalištima Europljana prema turizmu provedeno je u 27 zemalja članica, Hrvatskoj, te u Turskoj, Makedoniji, Norveškoj, Islandu, Srbiji i Izraelu. Najpopularnije odredište je Španjolska (12 posto ispitanika navelo je da će u toj zemlji provesti godišnji odmor). Slijede Italija (8 posto), Francuska (7 posto), Austrija, Njemačka, Grčka i Velika Britanija (po 4 posto) te Hrvatska (3 posto).

Za Slovence, Slovake, Čehe i Mađare je upravo Hrvatska na prvom mjestu kao najpoželjnija destinacija za ovu godinu, dok je za Austrijance druga, odmah iza Italije, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Najpoželjnijom destinacijom Hrvatsku smatra više od polovice Slovenaca (51 posto), zatim 31 posto Slovaka, 13 posto Čeha, 12 posto Austrijanaca i osam posto Mađara.

Hrvatsku bi trebao obradovati postotak Austrijanaca koji je vide kao glavnu destinaciju, jer su oni u samom vrhu među građanima koji ove godine svakako planiraju ići na odmor. Čak 91 posto Austrijanaca planira ići na godišnji, što je najveći postotak u EU-u.

Iznenađuje podatak da nitko od ispitanika u Velikoj Britaniji nije naveo da će godišnji provesti u Hrvatskoj. Prošle godine zabilježeno je 300.000 dolazaka Britanaca u Hrvatsku, a broj noćenja britanskih turista lani je porastao za 22 posto u odnosu na godinu prije.

Većina ispitanih građana Unije kao glavni razlog odlaska na godišnji navodi sunčanje i kupanje. Kad je, pak, riječ o turističkim navikama Hrvata, iz rezultata ankete uočljivo je da ne vole all inclusive turizam.
(Anadolija)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Gorica Dodik: Žena funkcionera PDP-a danas je svojim đacima držala predavanje kako smo svi mi Bosanci

Gorica Dodik na Twitteru često komentira aktuelnu političku situaciju i napada one koji su "protiv" njenog oca. Kćerka Milorada Dodika,...

Možda vas zanima i ovo