Subota, 22 siječnja, 2022

Hrvatska najavljuje uvođenje novih mjera

Nemojte propustiti

Kolarić je poručio da neće biti uvođenja horizontalnih mjera koje se tiču cijele države, nego da će biti uvođenja lokalnih i regionalnih mjera.

Branko Kolarić, epidemiolog i član Vladinog naučnog savjeta za virus korona, izjavio je danas da je vrijeme da se u mjestima, gdje ima više zaraženih virusom korona, preduzmu mjere za smanjenje tog trenda.

To je, rekao je, dogovoreno na sastanku Vladinog tijela s ciljem da početak školske godine počne sa što manje zaraženih.

Istakao je da će te mjere donijeti Štab, a da je naučni savjet predočio koje su lokacije na kojima bi te mjere trebalo uvesti.

Rekao je da neće biti uvođenja horizontalnih mjera koje se tiču cijele države, nego da će biti uvođenja lokalnih i regionalnih mjera.

“Savjeti idu u smjeru da se mjere donose regionalno, lokalno prema situaciji. Neke preporuke su generalne, a pitanje je na mjestima s većim brojem zaraženih nošenje maski, preporuka u zatvorenom prostoru i više podizanje svijesti o potrebi držanja distance kako bismo smanjili osnovni način prenosa bolesti”, rekao je Kolarić, prenijela je zagrebačka N1.

I direktorica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić je nakon sastanka rekla da se razgovaralo o strategiji i naučnim saznanjima o virusu korona.

Navela je da se očekuje “izazovna jesen” za koju se treba pripremiti.

Više s weba

Izdvajamo

Gdje ide novac? Zašto građani ne osjete rekordni rast prikupljenih poreza?

Da imamo jasno postavljene ciljeve, onda mi koristili instrument fiskalne politike i politike dohotka da provedemo prijedloge i ideje...

Možda vas zanima i ovo