Nedjelja, 16 svibnja, 2021

Hrvatska očekuje ekstremno veliki vodeni val

Nemojte propustiti

Glavni centar za obranu od poplava Hrvatskih voda upozorio je danas da će prema prognozama, u Mađarskoj doći do novog maksimalnog vodostaja, najvišeg ikad zabilježenog na Dunavu, zbog čega se i Hrvatska mora pripremiti za vrlo ozbiljne situacije i ekstremno velik vodeni val koji će ovog vikenda početi ulaziti u zemlju.

Poplave u Pragu (Foto: Agencije)
Poplave u Pragu (Foto: Agencije)

Obilne kiše posljednih su dana pogodile središnju Europu i izazvale velike poplave, a najgore su poplavama pogođene Njemačka, Češka i Austrija, u kojima je do sada poginulo najmanje jedanaest osoba.

“Vrh vodenog vala približava se Beču, nakon čega očekujemo da će on sa svojim vrhom ući u područje Slovačke, do Bratislave, zatim dalje od Bratislave, a potom, za sedam od deset dana, vrh vodenog vala očekujemo i u Hrvatskom Podunavlju”, rekao je za Hinu voditelj Centra za obranu od poplava Zoran Đuroković.

Procijenio je da se očekuje dodatnih dva metra vodenog vala u Hrvatskoj.

Smatra da je sustav obrane od poplava u dobrom stanju i da su uz provedbu mjera obrane od poplave u svakom trenutku dana ili noći spremni na intervenciju.

Naglasio je da su jutros od 7 sati uspostavili mjere redovne obrane od poplave na ulaznom profilu u Hrvatsku u Batini jer se očekuje da će vodostaj u Batini premašiti +700 centimetara, a više od toga, rekao je, ovisi o daljnom razvoju hidroloških prilika na uzvodnom području.

Istaknuo je da kiša, koja prema njihovim informacijama i dalje pada na području Slovačke, Austrije i Mađarskoj, može zakomplicirati situaciju i dodatno utjecati na daljnji porast vodostaja Dunava u Mađarskoj.

“Spremamo se da do katastrofe ne bi došlo, ovo je iznimno velik vodeni val Dunava i kad je riječ o poplavama, apsolutna sigurnost ne postoji”, upozorio je.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Dijaspora zavrnula pipu: U Bosnu i Hercegovini lani stiglo skoro pola milijarde maraka manje

Ekonomista Admir Čavalić je kazao da su ovakvi rezultati sasvim očekivani te da su stručnjaci prošle godine najavili upravo...

Možda vas zanima i ovo