Četvrtak, 25 travnja, 2024

Hrvatska od 1. aprila uvodi vize za Turke

Preporučeno

Turski ambasador u Hrvatskoj pozvao vladu u Zagrebu da vizni režim učini što liberalnijim

laptopTurski ambasador u Hrvatskoj Burak Ozugergin izjavio je za agenciju Anadolija da nije iznenađen današnjom odlukom Vlade Hrvatske da od 01. aprila uvede vize za državljane Turske, jer je to njena obaveza prema Evropskoj uniji, ali je pozvao vladu u Zagrebu da vizni režim bude što liberalniji.

„Ovo nije nešto što smo priželjkivali da se dogodi. Moramo prostudirati mehaniku i detalje ove nove odluke. Da će do ove odluke doći, priopćeno nam je od hrvatske Vlade prije nekoliko mjeseci. Do sada smo imali nekoliko sastanaka i konzultacija s Vladom u vezi ovog novog viznog režima. Ono što želimo za Hrvatsku, posebno u vrijeme kada padaju vizni režimi u cijelom svijetu, a posebice kada EU liberalizira vize za turske državljane, da ona ne pliva suprotno od tekuće struje. Kada kažemo viza, to nije monolitni sistem, imamo europske zemlje koje izdaju vize za Turke, poput višestrukih (multiple) viza ili produženih (long term) viza, ciljajući posebne grupe u društvu poput biznismena, studenata, kulturnih radnika i sportaša“, kazao je ambasador Republike Turske u Zagrebu .

Upravo se čita:  Na granici nije prijavio 45.000 eura: Kažnjen je s 12.000 eura!

Na pitanje novinara Anadolije da li će novi vizni režim utjecati na smanjenje dolaska turskih turista i privrednika u Hrvatsku, ambasador Ozugergin je rekao kako je šteta što će se to desiti „budući da ih puno dolazi i da je Hrvatska popularna destinacija za Turke“.

„Jedan od razloga je i blizina dviju zemlje što, kada nemate vizni režim, omogućava da se turski turisti bez puno razmišljanja i planiranja upute u Hrvatsku. Sada je red da Hrvatska olakša Turcima putovanje. Stvar je implementacije i, kao što sam rekao, moramo proučiti detalje ove nove odluke“, zaključio je turski ambasador u Hrvatskoj Burak Ozugergin.

Upravo se čita:  Preminula u porođajnoj sali: Ovo je porodilja, majka četvero djece ukopana je u svom selu, Tužilaštvo vodi istragu o smrti

Hrvatska Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku da od 1. aprila ove godine uvede vize za državljane Republike Turske, pojašnjavajući da to čini zboig usklađivanja sa viznim režimom članica Evropske unije (EU).

„Hrvatska je dužna u potpunosti uskladiti svoj vizni režim s onim u EU najkasnije tri mjeseca prije ulaska. Budući da je Turska na ”negativnoj listi”, od 1. travnja se uvodi vizni režim u odnosima s Turskom“, objasnio je zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović.

Upravo se čita:  Prodavala garderobu preko interneta: Sudi joj se zbog utaje poreza

Dodao je kako je turska strana upoznata s obvezama koje Hrvatska ima na putu k punopravnom članstvu u EU. I hrvatski premijer Zoran Milanović istakao je da je ovakva odluka, kako je rekao, nažalost morala biti donesena.

U Hrvatskoj već strahuju da bi ovakva odluka mogla imati ozbiljne posljedice po gospodarstvo Hrvatske. Posebno zbog sve većeg broja turista i ulagača koji iz Turske dolaze u Hrvatsku. Primjerice, samo u Dubrovniku iz godine u godinu raste broj posjeta turskih turista. Najveći broj njihovih dolazaka registriran je za vrijeme ovogodišnjeg Kurban-bajrama. Tada je u Dubrovniku boravilo 2.400 turskih turista. Tokom posljednjih godina Dubrovnik je Turcima omiljeno odredište za jesenske vjerske praznike.

(Anadolija)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Aktuelni saziv Vlade FBiH proslavlja prvi rođendan: Nikšić i Isak s osmijehom rezali tortu

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine danas obilježava godinu dana rada aktuelnog saziva. Tim povodom je održana i sjednica Vlade,...

Još vijesti za vas