Utorak, 30 svibnja, 2023

Hrvatska od SAD traži jedan od najboljih protuzračnih sistema

Nemojte propustiti

Kako neslužbeno saznaje Jutarnji list, sljedeće sedmice u Washington odlazi delegacija Ministarstva odbrane koja će s američkim partnerima razgovarati o mogućnosti da američka vojska u Hrvatskoj privremeno razmjesti svoj protuzračni sistem.

Ovakvu situaciju više ne možemo tolerirati. Ovo je bila čista i jasna prijetnja na koju se treba reagirati. Dignut ćemo ovu temu u svim tijelima NATO-a i EU i raditi na tome da podignemo spremnost kako bi se ovakve letjelice neutralizirale na nekom sigurnom mjestu, a ne da padnu na gusto naseljen dio glavnog grada. Ovo je incident koji se ne smije ponoviti”, izjavio je premijer Hrvatske Andrej Plenković nakon što je obišao mjesto pada drona na zagrebačkom Jarunu.

Premijer je najavio i kako će Hrvatska dodatno investirati u svoju protuzračnu odbranu te dodao iznimno važnu rečenicu: “Dok se to ne riješi, razgovarat ćemo sa saveznicima da nam pomognu u zaštiti hrvatskog neba”.

Upravo se čita:  Biljana Srbljanović: Krenula je organizovana PR kampanja za puštanje na slobodu roditelja i dječaka-ubice

Nabavka adekvatnog protuzračnog sistema srednjeg dometa zahtijeva nekoliko godina te velika izdvajanja u rangu nabavke borbenog aviona. Hrvatska u ovom trenutku nema nikakvu protuzračnu odbranu srednjeg dometa pa će je trebati izgraditi ispočetka. Stoga je logično da se sa saveznicima pokuša dogovoriti protuzračna podrška koja bi uključivala raspoređivanje barem jedne bitnice protuzračnog sistema na teritorij Hrvatske do konačnog rješavanja ovog problema.

Kako neslužbeno saznaje Jutarnji list, sljedeće sedmice u Washington odlazi delegacija Ministarstva odbrane koja će s američkim partnerima razgovarati o mogućnosti da američka vojska u Hrvatskoj privremeno razmjesti svoj protuzračni sistem. U četvrtak je, odgovarajući na pitanje Jutarnjeg lista razgovara li se sa saveznicima o pomoći u tom segmentu, ministar odbrane Mario Banožić najavio razgovore o toj temi u Washingtonu sljedeće sedmice.

Upravo se čita:  Oglasili se iz MUP-a Hrvatske: Bosanac iz zatvora vodio bandu, uhapšeno 37 opasnih kriminalaca

Prema sagovornicima spomenutog portala, razgovarat će se i o sistemu Patriot. Riječ je o sistemu koji je američka vojska nedavno instalirala u Poljskoj u sklopu odbrane NATO saveza. Ti američki sistemi nalaze se u Njemačkoj, odakle ih američka vojska razmješta po Evropi. Sistem Patriot sadrži multifunkcijski radar koji istovremeno obavlja osmatranje zračnog prostora, otkrivanje i praćenje cilja i raketnog projektila, označavanje cilja i predaju komandi za vođenje rakete.

Ukupna masa rakete je 1.000 kilograma

Također ima kontejner s četiri cijevi koji služi za transport, čuvanje i lansiranje projektila. Ukupna masa rakete je 1.000 kilograma, a s kontejnerom 1.600 kilograma. Projektil se sastoji od balističke kape, sistema za navođenje, bojeve glave, pogonske grupe i sistema za upravljanje. Bojeva glava teška je 70 do 80 kilograma, a može biti klasična ili nuklearna. Operativni domet rakete je od 70 do 160 kilometara ovisno o vrsti rakete koja se koristi.

Upravo se čita:  Dramatična situacija na Kosovu: Pripadnici KFOR-a bacaju šok bombe u Zvečanu, mediji javljaju da je došlo i do upotrebe vatrenog oružja

Riječ je o iznimno skupom vojnom sredstvu. Poljska je, primjerice, još 2015. kupila ovaj sistem koji je uključivao dvije bitnice Patriota s IBCS sistemom i raketama PAC-3 MSE. Vrijednost nabavke iznosila je oko 4,57 milijardi dolara. Dvije godine kasnije i Rumunija je kupila ovaj protuzračni sistem s 224 rakete. Ukupna vrijednost ugovora bila je 4,64 milijarde.

Američka vojska ovaj sistem dopremila je prošle godine u bazu Zemunik u sklopu vojne vježbe Astral Knight 21.

Pročitajte još

Izdvajamo

Carinicima rekao da nema ništa prijaviti: Vozač na putu prema Hrvatskoj u vozilu sakrio cigarete vrijednosti od oko 7.000 eura

Pregledom putničkog motornog vozila kojim je upravljao osumnjičeni, u skrivenim dijelovima vozila pronađeno je 1.828 kutija cigareta Pripadnici Ministarstva unutrašnjih...

Možda vas zanima i ovo