Petak, 17 rujna, 2021

Hrvatska pod američkim pritiskom pravi oštar zaokret u politici prema BIH

Nemojte propustiti

Hrvatska će sada napraviti oštar zaokret u politici zbog snažnog međunarodnog pritiska, kazao je za Vijesti.ba urednik lista Novosti Ivica Đikić komentarišući najavu predstojeće posjete Kolinde Grabar Kitarović Bosni i Hercegovini.

Đikić ističe da se iz nekih vrlo škrtih signala, jer sve se govori diplomatskim i šifriranim jezikom, ipak može zaključiti da će Hrvatska pokušati naći neko kompromisno rješenje za približavanje Hrvata i Bošnjaka u Bosni i Hercegovini.

“Mislim da je to dosta jasan američki pritisak te da je posjeta predsjednice Hrvatske Sarajevu najviše vezana za to da se pokuša naći neko rješenje koje će biti kompromisno. Pod pristiskom SAD-a, dijela EU i Njemačke ide se na hrvatsko zaustavljanje dezintegracije Bosne i Hercegovine i na pokušaj da Federacija počne funkcionirati normalno. Prema tome, sa hrvatske strane će se lagano ići prema otopljavanju odnosa sa BiH, odnosno sa Bošnjacima”, kaže Đikić.

Đikić naglašava da inicijativa ima veze i sa specifičnošću trenutka odnosno, potrebom održavanja izbora i izmjena Izbornog zakona te da naprosto mora doći do približavanja stavova unutar BiH, kao i da neko u cijeloj priči ipak mora popustiti.

Mišljenja je da su HDZ-ovi zahtjevi o posebnim izbornim jedinicama nerealni jer su naprosto teritorijalni, i da to niko neće dozvoliti.

“Definitivno sam uvjeren da HDZ-ov prijedlog i izborni model nigdje ne uživa podršku, osim možda kod Dodika koji to podržava iz svojih razloga. Upravo zato kažem da će Hrvatska i hrvatsko političko vođstvo u BIH morati ići na neki kompromisniji način, a to ima podršku dijela međunarodne zajednice da se ipak pokuša osgurati to da Hrvati u BiH predstavlja onaj koga su Hrvati većinom glasova izabrali da ih predstavlja”, rekao je Đikić.

Smatra da je retorika iz Hrvatske stvorila nepotrebne tenzije. Ali Hrvatska će sada, dodaje Đikić, sada napraviti oštar zaokret u politici.

“Upravo zbog snažnog međunarodnog pritiska, pogotovo ako je tačna informacija da za novog američkog ambasadora u BiH dolazi Hoyt Yee, čiji su stavovi jasno protiv HDZ-ovog modela izbornog zakona”, rekao je Đikić.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Milorad Dodik Bosnu i Hercegovinu ne smatra svojom državom, a plaću prima od novca bh. građana

Milorad Dodik, ne propušta priliku da se odriče BiH. Iste one zemlje u kojoj živi, gdje mu je imovina...

Možda vas zanima i ovo