Utorak, 27 srpnja, 2021

Hrvatska policija zaplijenila dvije tone duhana iz BiH

Nemojte propustiti

U operativnoj akciji Tekija koju su zajednički proveli hrvatska policija i carina te MUP Republike Srpske zaplijenjeno je oko dvije tone duhana i razbijen je krijumčarski lanac u kojem je učestvovalo više hrvatskih i bosanskohercegovačkih državljana, izvijestila je hrvatska policija, prenosi NAP.

Završetkom kriminalističkog istraživanja, zbog nedozvoljene trgovine i izbjegavanja carinskog nadzora krivične prijave su podnesene protiv 12 osoba iz Hrvatske, dok MUP Republike Srpske procesuira državljane BiH.

Kako je obrazložio voditelj Odsjeka organiziranog kriminaliteta sisačko-moslavačke policije Edin Ciriković utvrđeno je da su šverceri u razdoblju od avgusta 2014. do aprila ove godine duhan prebacivali u vrećama, čamcima preko Une ili ga prenosili preko suhe granice kod Topuskog iz BiH u Hrvatsku.

Duhan bi potom preprodavali kupcima na području Siska, Petrinje i Zagreba. Tržišna vrijednost duhana oduzetog u više akcija, procjenjuje se na 400.000 kuna, čime je državni budžet oštećen za oko milion kuna neplaćene trošarine.

Ciriković je kazao da je za jednu cigaretu potrebno oko gram duhana, što znači da se samo oduzetim duhanom moglo proizvesti dva miliona cigareta.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Njemačka vjerovatno bez lockdowna, ali loše vijesti za nevakcinisane

Više od 60 odsto njemačkog stanovništva primilo je najmanje jednu dozu, dok je oko 48 odsto potpuno imunizirano. Njemačka je...

Možda vas zanima i ovo