Četvrtak, 4 lipnja, 2020

Hrvatska prešutno otvorila granice, turisti mogu ući u zemlju: Potrebna samo jedna potvrda

Nemojte propustiti

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva upozorava: Virus je još tu!

Iz Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva naglašavaju kako su održavanje fizičke distance, nošenje maske u zatvorenom javnom prostoru te...

Automobil sletio u rijeku Lašvu, poginuo 27-godišnji mladić iz Visokog, još dvojica povrijeđenih

U nesreći smrtno je stradao A. M. rođen 1993. godine, dok su I.K. rođen 1993. godine i T. T....

Miletić o ubistvima u BiH: Pola Sarajeva zna ko je ubio Dženana Memića; Čuo sam određene informacije o slučaju “Dragičević”

Miletić je kazao da je čuo određene informacije i za smrt Davida Dragičevića u Banjoj Luci – ali da...

Sebija Izetbegović za RTRS: Zašto samo Novalić, zašto samo Bošnjaci?! Hajde svi da odgovaramo

- Iz SDA nisu branili Novalića, nego im nije jasno zašto nisu u istrazi bili svi. Pratim svu štampu,...

Jutarnji piše da upravo turisti spadaju u kategoriju ekonomskog interesa i, iako to tako decidirano nigdje nije navedeno, zapravo mogu prelaziti granice.

Hrvatska je svoje granice za turiste neformalno otvorila prije četiri dana, piše zagrebački Jutarnji list, uz podsjećanje da je ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović najavio da će Evropa na nivou Unije odluku o turističkom prometu donijeti danas.

List piše da se nešto o tome moglo naslutiti još juče, kada je Božinović na redovnoj konferenciji za novinare Štaba civilne zaštite potvrdio da osobe koje na granici dokažu da u Hrvatskoj imaju rezerviran turistički smještaj, zapravo bez problema mogu ući u zemlju.

Zagrebački dnevnik primjećuje da je formalno-pravno to u suprotnosti s preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo od 9. maja, kojima je propisano da hrvatsku granicu stranci mogu prelaziti samo u tri specifične situacije.

A to je kada u Hrvatskoj u vlasništvu imaju nekretninu ili plovilo ili u tu zemlju dolazi na sahranu, o čemu je na granici dužan da pokaže dokumentaciju.

Osim toga, stranac u zemlju službeno može da uđe ako je pozvan od nekog hrvatskog privrednog subjekta, a treća se odnosi na strance koji za ulazak u Hrvatsku imaju neki “poslovni razlog”, odnosno ekonomski interes.

Pozivajući se na nezvanične izvore, Jutarnji piše da upravo turisti spadaju u kategoriju ekonomskog interesa i, iako to tako decidirano nigdje nije navedeno, zapravo mogu prelaziti granice.

“Naravno da je svaki turist ekonomski interes. Mi smo turistička zemlja i jasno je koliko će nas pogoditi loša sezona. Ipak, s druge strane, ne želimo decidirano pozvati strance s obzirom na situaciju, ali nećemo ih odbijati i moći će da dolaze na letovanje ako su uplatili neki aranžman”, rekao je sagovornik lista blizak Štabu civilne zaštite.

Strani će turisti, pojašnjava dalje izvor Jutarnjeg, kao i oni koji dolaze u poslovne svrhe, na ulasku u zemlju dobiti uputstva o ponašanju u pisanoj formi.

Čitajte još

loading...

Izdvajamo

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva upozorava: Virus je još tu!

Iz Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva naglašavaju kako su održavanje fizičke distance, nošenje maske u zatvorenom javnom prostoru te...

Slučaj u BiH: Provalnika zatekao u kući svog brata, “potegao” pušku...

Provalnik je zadobio prostrijelnu ranu u predjelu noge i nakon što mu je ukazana ljekarska pomoć u Domu zdravlja Derventa prevezen je u dobojsku...

Balkanci proslavom bajrama napravili novi klaster u Njemačkoj?

Za sada nije odlučeno hoće li neko zbog tog naglog širenja zaraze i pravno odgovarati. Za usporedbu, dodaje DW, broj novooboljelih u proteklih sedam...

Veliki porast novozaraženih: Dvije osobe preminule, 31 zaražena iz šest bh....

U posljednja 24 časa, Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljena su i dva smrtna slučaja kod kojih je potvrđeno prisustvo novog virusa korona....

Automobil sletio u rijeku Lašvu, poginuo 27-godišnji mladić iz Visokog, još...

U nesreći smrtno je stradao A. M. rođen 1993. godine, dok su I.K. rođen 1993. godine i T. T. rođen 1992. godine zadobili tjelesne...

Možda vas zanima i ovo