Ponedjeljak, 29 svibnja, 2023

Hrvatska šalje oružje Ukrajini: Zabrana letova ruskim avionima

Nemojte propustiti

Pripremljen je paket mjera, kazao je, i dodao kako se čuje s ambasadoricom u Ukrajini – kazao je Plenković

U Vladi Republike Hrvatske u toku su radni sastanci oko daljnjih aktivnosti Vlade vezano uz pomoć Ukrajini. Premijer Andrej Plenković održava konferenciju za medije u Banskim dvorima.

Plenković je kazao da je na sastancima od 12 sati Vlada bila u punom sastavu.

– Moramo se usprotiviti ovakvom ponašanju koje krši sigurnosne poretke u svijetu – rekao je i najavio vandrednu sjednicu Vlade za sutra.

Pripremljen je paket mjera, kazao je, i dodao kako se čuje s ambasadoricom u Ukrajini.

U Ukrajini je još između 35 i 50 hrvatskih građana, rekao je i dodao kako su u procesu evakuacije.

U procesu je donošenje odluke o Međuresornoj radnoj grupi koja će biti zadužena za prihvat izbjeglica iz Ukrajine. Proces će koordinirati MUP i Stožer civilne zaštite.

– Pomoći ćemo da se prihvati određeni broj izbjeglica u Hrvatsku – kazao je Plenković, te dodao kako se osniva i radna grupa u Ministarstvu zdravstva kako bi Hrvatska i s te strane imala adekvatne pripreme.

Upravo se čita:  Hrvatska: Članovi Domovinskog pokreta ceradom prekrili Titov kip

S obzirom na energetsku situaciju, donijet će se odluka o planu intervencija za zaštitu opskrbe plina, naveo je premijer i istaknuo kako u ovom trenutku opskrba plinom nije ugrožena niti za kućanstva niti za gospodarstvo.

– Vlada je donijela političku odluku da ćemo zabraniti letove za naš zračni promet ruskim avionskim kompanijama. Danas popodne će biti rasprava na tu temu i nakon toga vjerujem da će se donijeti odgovarajuće odluke na nivou EU. Mi ćemo sutra na Vladi donijeti zaključak na tu temu kao i odluku oko drugih restriktivnih mjera – rekao je.

Donijet će se odluke i o potpori Ukrajini, najviše u opremi.

Što se tiče isključivanja Rusije iz sistema SWIFT-a, kaže da se na tu temu vode rasprave i da će se danas postići konsenzus na nivou EU.

Plenković je izrazio solidarnost i žaljenje za žrtvama agresije. Uoči Vlade u ponedjeljak bit će i pripravni sastanci, najavio je.

Premijer kaže kako su sve odluke političkog karaktera, odgovor na sve što se događa.

Govorio je i o podršci Ukrajini u kandidaturi za EU.

Upravo se čita:  Skuplje vinjete za autoceste u Sloveniji: Evo koliko će koštati

– Mi smo potpisali s Ukrajinom bilateralnu deklaraciju podršci evropskoj perspektivi Ukrajine. To je bilo prije svega ovoga. Mi smo tamo bili u decembru s ogromnom delegacijom. Naša politika prema Ukrajini uvijek bila politika dobrih, kvalitetnih i prijateljskih odnosa.

Moramo pomagati u tom evropskom procesu koji je izuzetno važan. Smatramo da Ukrajina ima evropsku perpketivu i na tome radimo i pomažemo i u pogledu pristupnog procesa – naveo je.

Na pitanje hoće li Hrvatska slati oružje u Ukrajinu, Plenković kaže kako je Ministarstvo odbrane donijelo prijedlog o kojem će se raspraviti danas, a obavijestit će i predsjednika Milanovića. Javnost će o tome obavijestiti u ponedjeljak.

Nuklearno oružje u stanju pripravnosti, koliko je Putin ozbiljan, bilo je novinarsko pitanje.

– Smatramo da je eskalacija agresije pretjerana, nije bilo indicije da bi Ukrajina ugoržavala Rusiju. Vidimo samo vrlo hladnu, sračunatu i veliku agresiju na ukrajinski teritorij, pratimo informacije na nivou minuta i konsultirat ćemo se dalje s našim partnerima – kazao je Plenković.

Komentirao je hrvatske dobrovoljce koji se idu boriti u Ukrajinu. Kaže da nema detaljnih informacija o tome i da prate to iz medija.

Upravo se čita:  Maturant poveo baku Merimu (71) na maturu: Radila je nemoguće za mene i želio sam da joj se odužim

– Svaki odlazak u Ukrajinu je akt pojedinaca i idu na osobnu odgovornost – rekao je.

Situacija radikalno promijenjena

Što se tiče izbjeglica, ne može se znati koliko će ih biti u Hrvatskoj. Zna se samo da je hrvatsku granicu prešlo 65 ljudi.

Radi se na prihvatnim centrima, kazao je i dodao kako su angažirani svi i da su dobili informacije da su mnogi subjekti u Hrvatskoj iskazali spremnost da prime izbjeglice. Mnogi su iz privatnog miljea.

– Sutra ćemo na sjednici Vlade izaći s cjelovitim paketom – najavio je, te odgovorio i na pitanje o diplomatskim odnosima Hrvatske i Rusije.

– Situacija je radikalno promijenjena. Sve što bi se moglo okvalificirati kao pokušaj da razgovaramo s Rusijom, kao i veće zemlje, nisu urodili plodom. Prema tome, nisu dobri – rekao je i dodao kako se invazija očito nastavlja.

– Hrvatska je tu na pravoj strani povijesti i humanosti – poručio je Plenković, prenosi Dnevnik.hr.

Pročitajte još

Izdvajamo

Pojavila se nakon duži niz godina: Žuta hrđa pokosila pšenicu u BiH

“Ova bolest je ugrozila mnoge usjeve u Semberiji. Ljudi su pokušali da prskanjem određenim sredstvima zaštite svoje usjeve, ali...

Možda vas zanima i ovo