Nedjelja, 25 srpnja, 2021

Hrvatska šalje pomoć kantonima u BiH s hrvatskom većinom gdje i nema migranata

Nemojte propustiti

Nakon ovakve odluke Hrvatske da pomogne kantone s hrvatskom većinom, a koji i nemaju probleme sa migrantima ostavlja se prostro za razne šepkulacije.

Vlada Republike Hrvatske na 206. sjednici donijela je odluku o doniranju pet termovizijskih kamera i 198 kompleta policijske opreme za opremanje policijskih snaga Bosne i Hercegovine.

Vrlo velikodušno i samo na prvi mah dobronamjerna i dobrosusjedska saradnja, piše Agencija Patrija.

Naime, Vlada Andreja Plenkovića šalje pomoć ministarstvima unutrašnjih poslova tri kantona, i to Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom, kao i Livanjskom. Također, pomoć se šalje Graničnoj policiji BiH, na čijem je čelu Zoran Galić, blizak HDZ-u.

Hrvatska je, zlonamjernici bi kazali, ovom „velikodušnom“ pomoći, pomogla sebe, a ponižavajući državu BiH.

Da su do kraja imali dobre namjere pomoć bi došla na državni nivo odakle bi se, gdje je najpotrebnije, pomoć i oprema rasporedili. Interesantno je da Unsko-sanski kanton nije uključen u ovu „humanu“ stranu Hrvatske, a sjetimo se da je USK podnio najstrašniji i najveći teret migrantske krize, a odakle je i najveći broj migranata prelazio u Hrvatsku. Ministar sigurnosti Fahrudin Radončić nedavno je boravio u Hrvatskoj, a još nema zvanične objave o najavljenoj pomoći niti njegovog očitovanja da li je on ovaj vid saradnje dogovorio u Zagrebu.

Podsjećam, Radončić je rekao u Zagrebu da ekonomske migracije nisu humanitarno pitanje i da će učiniti sve da BiH ne postane parkiralište za migrante.

Također je kazao da je namjerno izabrao Hrvatsku za prvi bilateralni susret kako bismo pokazali da nam je odnos s njome strateški bitan, jer dijeli nas preko hiljadu kilometara duga granica.

Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović rekao je da je s bosanskohercegovačkim kolegom dogovorio pojačanu suradnju s njihovom graničnom policijom, a Radončić je upozorio na “alarmantno stanje” u zemlji po tom pitanju.

“Jedan granični policajac u BiH čuva 25 kilometara granice. U posljednje tri godine granična policija nije zaposlila niti jednog novog mladog čovjeka”, istaknuo je Radončić.

Kaže da je BiH “hitno” potrebno 400 policajaca, a ukupno 1200.

Sada nakon ovakve odluke Hrvatske da pomogne kantone s hrvatskom većinom, a koji i nemaju probleme sa migrantima ostavlja se prostro za razne šepkulacije.

Moguće da je riječ i o svojevrsnoj igri, a nakon strašnih evropskih kritika na ponašanje prema migrantima od strane Hrvatske.

„Na osnovu zaprimljene molbe za pomoć Granične policije BiH i ministarstava u FBiH, a uzimajući u obzir sve veće sigurnosne izazove vezane uz sve vrste prekograničnog kriminaliteta, koje su posebno izražene u južnim dijelovima FBiH koji graniče s Hrvatskom, pripremljena je odluka“, navodi se iz Vlade RH.

Nije detaljisano zbog čega onda nije upućena sva pomoć Graničnoj policiji, i po kojem kriteriju su odabrana baš ova tri kantona s hrvatskom većinom!

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Razočarenje za mnoge koji će ljetovati u Crnoj Gori: Evo šta se sve zabranjuje

U Crnoj Gori se zabranju žurke i muzički festivali, kao i bilo kakvo masovno okupljanje u zatvorenom prostoru. Zbog nepoštovanja...

Možda vas zanima i ovo