Utorak, 29 rujna, 2020

Hrvatska šalje pomoć kantonima u BiH s hrvatskom većinom gdje i nema migranata

Nemojte propustiti

Vlada Hrvatske: Snažna potpora europskom i reformskom putu Bosne i Hercegovine

- Na sastanku je bilo riječi i o situaciji u susjedstvu, gospodarskoj suradnji, investicijama, zajedničkim prekograničnim projektima, s obzirom...

Sebija Izetbegović parkirala Mercedes nasred trotoara u Titovoj ulici dok je bila u šopingu

Čitalac Raporta poslao je fotografije na kojima se vidi kako je Izetbegović parkirala svoj terenac Mercedes na trotoaru dok...

Ipak loše vijesti za naše građane: S testovima na koronu urađenim u Bosni i Hercegovini neće se moći ući u Sloveniju!

- Testovi iz trećih zemalja, kao što je Bosna i Hercegovina, ne vrijede barem zasad, iako to bi se...

Slijedi li preokret u aferi “Respiratori”: Hoće li pasti optužnica protiv Hodžića, Solaka, Novalića i Zolaka!?

Institut za mjeriteljstvo BiH utvrdio je da su respiratori stacionarni i da se mogu koristiti za intenzivnu njegu...

Nakon ovakve odluke Hrvatske da pomogne kantone s hrvatskom većinom, a koji i nemaju probleme sa migrantima ostavlja se prostro za razne šepkulacije.

Vlada Republike Hrvatske na 206. sjednici donijela je odluku o doniranju pet termovizijskih kamera i 198 kompleta policijske opreme za opremanje policijskih snaga Bosne i Hercegovine.

Vrlo velikodušno i samo na prvi mah dobronamjerna i dobrosusjedska saradnja, piše Agencija Patrija.

Naime, Vlada Andreja Plenkovića šalje pomoć ministarstvima unutrašnjih poslova tri kantona, i to Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom, kao i Livanjskom. Također, pomoć se šalje Graničnoj policiji BiH, na čijem je čelu Zoran Galić, blizak HDZ-u.

Hrvatska je, zlonamjernici bi kazali, ovom „velikodušnom“ pomoći, pomogla sebe, a ponižavajući državu BiH.


Da su do kraja imali dobre namjere pomoć bi došla na državni nivo odakle bi se, gdje je najpotrebnije, pomoć i oprema rasporedili. Interesantno je da Unsko-sanski kanton nije uključen u ovu „humanu“ stranu Hrvatske, a sjetimo se da je USK podnio najstrašniji i najveći teret migrantske krize, a odakle je i najveći broj migranata prelazio u Hrvatsku. Ministar sigurnosti Fahrudin Radončić nedavno je boravio u Hrvatskoj, a još nema zvanične objave o najavljenoj pomoći niti njegovog očitovanja da li je on ovaj vid saradnje dogovorio u Zagrebu.

Podsjećam, Radončić je rekao u Zagrebu da ekonomske migracije nisu humanitarno pitanje i da će učiniti sve da BiH ne postane parkiralište za migrante.


Također je kazao da je namjerno izabrao Hrvatsku za prvi bilateralni susret kako bismo pokazali da nam je odnos s njome strateški bitan, jer dijeli nas preko hiljadu kilometara duga granica.

Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović rekao je da je s bosanskohercegovačkim kolegom dogovorio pojačanu suradnju s njihovom graničnom policijom, a Radončić je upozorio na “alarmantno stanje” u zemlji po tom pitanju.

“Jedan granični policajac u BiH čuva 25 kilometara granice. U posljednje tri godine granična policija nije zaposlila niti jednog novog mladog čovjeka”, istaknuo je Radončić.

Kaže da je BiH “hitno” potrebno 400 policajaca, a ukupno 1200.

Sada nakon ovakve odluke Hrvatske da pomogne kantone s hrvatskom većinom, a koji i nemaju probleme sa migrantima ostavlja se prostro za razne šepkulacije.

Moguće da je riječ i o svojevrsnoj igri, a nakon strašnih evropskih kritika na ponašanje prema migrantima od strane Hrvatske.

„Na osnovu zaprimljene molbe za pomoć Granične policije BiH i ministarstava u FBiH, a uzimajući u obzir sve veće sigurnosne izazove vezane uz sve vrste prekograničnog kriminaliteta, koje su posebno izražene u južnim dijelovima FBiH koji graniče s Hrvatskom, pripremljena je odluka“, navodi se iz Vlade RH.

Nije detaljisano zbog čega onda nije upućena sva pomoć Graničnoj policiji, i po kojem kriteriju su odabrana baš ova tri kantona s hrvatskom većinom!

Čitajte još

loading...

Izdvajamo

Vlada Hrvatske: Snažna potpora europskom i reformskom putu Bosne i Hercegovine

- Na sastanku je bilo riječi i o situaciji u susjedstvu, gospodarskoj suradnji, investicijama, zajedničkim prekograničnim projektima, s obzirom...

Sebija Izetbegović parkirala Mercedes nasred trotoara u Titovoj ulici dok je...

Čitalac Raporta poslao je fotografije na kojima se vidi kako je Izetbegović parkirala svoj terenac Mercedes na trotoaru dok je obavila kupovinu. Sebija Izetbegović, direktorica...

Dodik reagovao na istup Schwarz-Schillinga: On je pobornik muslimanske politike, ali...

Prema Dodikovim riječima, svaka promjena u BiH je moguća isključivo i samo ako se dogovore dvije strane, a to su Republika Srpska i FBiH. Član...

Nema više zapošljavanja u kantonalne institucije

Skupština Kantona Sarajevo usvojila je danas zaključak zastupnice Naroda i Pravde Danijele Kristić kojim se zabranjuje Vladi KS i resornim ministarstvima da daje saglasnost...

Slučaj u BiH: Policajac s bratom napao kolegu u uniformi

Kod Peđe A., Tarika M.i Bojana Ž. utvrđeno je prisustvo alkohola, s tim da je Bojan Ž. odbio da se podvrgne testiranju na opojne...

Možda vas zanima i ovo