Četvrtak, 11 kolovoza, 2022

Hrvatska se još jednom opekla o BiH: Sud za ljudska prava im odbio zahtjev za miješanje u apelaciju Zlatana Begića

Nemojte propustiti

Odluka Evropskog suda za ljudska prava sa sjedištem u Strazburu predstavlja još jednu u nizu potvrda neodržive argumentacije Hrvatske da ona predstavlja garanta Dejtonskog sporazuma

Evropski sud za ljudska prava odbrio je zahtjev Hrvatske da podnese pismene komentare i da se time umješa u slučaj na sudu koji je ranije pokrenuo zastupnik DF-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Zlatan Begić.

U hrvatskom zahtjevu se navodilo kako Begićeva apelacija dovodi u pitanje izborni i zakonodavni sistem BiH određen Aneksom IV Dejtonskog sporazuma. Begićeva apelacija je tražila otklanjanje nejednake vrijednosti glasa prilikom odlučivanja u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Vlada Republike Hrvatske se nastojala umiješati u predmet, tvrdeći da imaju pravo na miješanje koje im daje Ustav Republike Hrvatske kao i potpisivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

– Sporazum i Aneks IV (koji je njegov sastavni dio) potpisani su u Parizu 1995. godine. Jedna od potpisnica Sporazuma bila je Republika Hrvatska, koju predstavlja predsjednik Republike Hrvatske. U skladu sa odredbama Dejtonskog sporazuma, potpisnici su garanti da će se sporazum poštovati i ostati na snazi”, navodi se.

S druge strane, hrvatska vlada se u svom zahtjevu pozivala i na svoj Ustav koji je u članku 10. obavezuje na brigu i zaštitu hrvatskog naroda u drugim državama.

Odluka Evropskog suda za ljudska prava sa sjedištem u Strazburu predstavlja još jednu u nizu potvrda neodržive argumentacije Hrvatske da ona predstavlja garanta Dejtonskog sporazuma, i još bitnije, da joj Dejtonski sporazum, ili bilo koji interni dokument njenih institucija, dozvoljava da interveniše u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Dostavljač otpušten nakon što je poslao privatnu poruku djevojci kojoj je donio hranu: “Ej, kakva je bila hrana jučer”

Regionom se širi screenshot navodne poruke jednog dostavljača iz Srbije mušteriji. "Ej, kakva je bila hrana jučer? Dostavljač", može se...

Možda vas zanima i ovo