Ponedjeljak, 30 siječnja, 2023

Hrvatska ušla u Schengen: Naši susjedi sada mogu u Europu bez pasoša i lične karte!

Nemojte propustiti

Granica Bosne i Hercegovine i Hrvatske postaje vanjska granica Schengena.

Građani Hrvatske od ponoći, odnosno 1. januara 2023. godine u Sloveniju i Mađarsku mogu ući bez pokazivanja pasoša i lične karte.

Kućice na postojećim graničnim prijelazima ostaju do daljnjeg zbog mogućnosti ponovnog uvođenja graničnih kontrola ako nas zadesi neka nova pandemija.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i glavni direktor policije Nikola Milina nalaze se na granici i očekuje se predaja posljednjeg prijava nakon čega će se skinuti tabla granična stanica Bregana, a crveni X-evi će se zazeleniti.

“Ovaj večerašnji čin više je od ukidanja graničnih kontrola, on je afirmacija našeg europskog identiteta za koju se generacije Hrvata borile. Zahvaljujem slovenskom izaslanstvu što su s nama podijelili trenutke radosti i ponosa. Sretna vam Nova godina u Schengenu!”, poručio je Božinović.

Granica Bosne i Hercegovine i Hrvatske postaje vanjska granica Schengena.

S druge strane, na granicama sa Srbijom, Bosnom i Hercegovinom te Crnom Gorom je situacija nepromijenjena; to postaje vanjska granica Schengena.

Kilometarske kolone u špici sezone iz pravca Europske unije u Hrvatsku past će u zaborav, kao i dugotrajna čekanja na granici.

Aerodromi će kasniti s ulaskom u schengenski prostor. Promjene u njima stupaju na snagu 26. marta 2023. godine.

Iako u Hrvatskoj ostaju bez graničnih kontrola u klasičnom smislu, kakve su danas, ne znači da ih neće biti. Njih će zamijeniti kompenzacijske mjere.

S obzirom na to da će granica Hrvatske i BiH biti vanjska granica Schengena, očekuju se strožije kontrole.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Ko preživi, pričat će: Kajmak na pijaci košta više od 19 KM, a kilogram luka je oko devet maraka

Građani poručuju da su zelene pijace postala jako skupa mjesta kupovine, sa daleko većim cijenama nego u marketima. Na zelenim...

Možda vas zanima i ovo