Nedjelja, 24 siječnja, 2021

Hrvatska uvodi gašenje ili “smanjenje rasvjete” tri sata tokom noći

Nemojte propustiti

Stiglo upozorenje: “Dijaspora je jedan veliki kapital i bogatstvo kojeg se Bosna i Hercegovina ne smije tako lako odreći”

"Dijaspora je jedan veliki kapital i bogatstvo kojeg se Bosna i Hercegovina ne smije tako lako odreći", kazao je...

Sjećate li se “kioska od 253.000 KM”? Evo koliko ustvari košta: Muzur objavio nalaz vještaka, vrijednost čak 10 puta manja!

Predsjednik turističke zajednice KS Nermin Muzur podsjetio je na ovaj slučaj i objavio nalaz vještaka građevinske struke kao dokaz...

Ostvaruju se najcrnji snovi Dragana Čovića: Domovinski pokret Miroslava Škore osnovao stranku u BiH, žele biti prva opcija Hrvatima, čeka se Diana Zelenika

Sjedište novoosnovane stranke je u Livnu, a time su, kaže Slavko Andačić, željeli poslati znakovitu poruku, jer je taj...

Meteorolog Face TV-a Nedim Sladić objavio novu prognozu vremena koja se mnogima neće dopasti: Zima se ponovo vraća

Meteorolog Face TV Nedim Sladić navodi da večeras dolazi do produbljivanja visinske doline nad Đenovskim zaljevom s kojim će...

U ruralnim i urbanim područjima i područjima s ograničenom noćnom aktivnosti tokom gašenja većinu rasvjete treba ugasiti ili smanjiti u skladu sa opadanjem nivoa aktivnosti.

U Hrvatskoj sve jedinice lokalne samouprave moraju uvesti gašenje rasvjete, odnosno odrediti od kad do kad će se noću vanjska rasvjeta gasiti ili smanjiti barem na 50 posto.
Gašenje svjetla je određeno Pravilnikom o zonama rasvijetljenosti, dopuštenim vrijednostima rasvjetljavanja i načinima upravljanja rasvjetnim sistemima koji je provedbeni akt lani donesenog Zakona o zaštiti od svjetlosnog zagađenja.

Gradovi i općine tako sad moraju Planom rasvjete definisati početak gašenja rasvjete pri čemu odstupanje može biti maksimalno do jednog sata u odnosu na sredinu noći. A noć prema pravilniku predstavlja period od zalaska sunca do zore.

Pri tome, svjetla moraju biti ugašena najmanje tri sata, a smanjenje ili gašenje rasvjete može se odrediti i prije početka gašenja.

U ruralnim i urbanim područjima i područjima s ograničenom noćnom aktivnosti tokom gašenja većinu rasvjete treba ugasiti ili smanjiti u skladu sa opadanjem nivoa aktivnosti.

U građevinskim područjima naselja, rezidencijalnim zonama, industrijskim i trgovačkim zonama te na saobraćajnoj infrastrukturi vanjska rasvjeta može se ugasiti ili smanjiti u skladu sa opadanjem nivoa aktivnosti.

U urbanim područjima komercijalnog karaktera s visokim nivoom noćne aktivnosti tokom svjetlosne pauze rasvjeta se može smanjiti.

Pravilnikom je određeno da se intenzitet dekorativne rasvjete mora smanjiti za najmanje 50 posto početnog intenziteta ili ugasiti, a isto se odnosi i na rasvjete oglasnih ploča dok se krajobrazna rasvjeta mora ugasiti. Obavezno je i gašenje rasvjete na rekreacijskim sportskim površinama i igralištima. Oglasne ploče površine veće od 20 kubnih metara moraju biti isključene za vrijeme gašenja.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Dodik ponovo o članici CIK-a i njenom prezimenu: “Bila je udata za Bošnjaka, zadržala prezime…”

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik danas je na pitanje novinara da li se kaje zbog riječi koje je izgovorio na...

Možda vas zanima i ovo