Petak, 30 rujna, 2022

Hrvatska vojska ne može biti dio EUFOR misije, još nam treba ovakav zahtjev Srbije

Autor:Patria

Nemojte propustiti

Pravni stručnjak Enver Išerić ističe da Hrvatska vojska ne može biti dio EUFOR misije u Bosni i Hercegovini.

U javnosti još uvijek vlada polemika u vezi zahtjeva Hrvatske koja lobira da njena vojska bude dio EUFOR misije u BiH.

Enver Išerić, pravni stručnjak ističe da Hrvatska vojska ne može biti dio EUFOR misije u Bosni i Hercegovini.

„Vrlo je neozbiljno pomišljati na takve stvari. Nedostaje samo takav zahtjev iz Srbije, pa da cijeli cirkus bude potpun. Zbog toga preporučujem predsjedniku Republike Hrvatske da pročita Dejtonski mirovni sporazum, pa će zaključiti da su Srbija, Hrvatska i Bosna i Hercegovina potpisnice mirovnog sporazuma.

Za provođenje vojnog dijela tog sporazuma strane potpisnice su pozvale Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija da uspostavi višenacionalne vojne snage. Pa ima li logike da u tim vojnim snagama učestvuju države potpisnice Dejtonskog mirovnog sporazuma, koje su po samom tom sporazumu dužne povući svoje vojne snage.

Pa samim Dejtonskim sporazumom je onemogućeno da iz susjednih država budu strane sudije Ustavnog suda i Vijeća za ljudska prava, kao i prvi Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine. A Hrvatska bi da vrati svoje vojne snage u Bosnu i Hercegovinu. Ako ste vi neozbiljni mi nismo naivni“, istakao je Išerić.

Podsjećamo, nakon što je politolog Jasmin Mujanović upozorio bh. javnost da Hrvatska lobira da njena vojska bude dio EUFOR misije u BiH, oglasio se član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

“Što se tiče učešća vojske Hrvatske u misiji EUFOR-a, to jednostavno nije prihvatljivo.

Zemlje koje su učestvovale u ratnim operacijama tokom rata u BiH, ne mogu biti u sastavu EUFOR-a”, rekao je Komšić.

“Upravo sam iz zapadnog izvora potvrdio zabrinjavajuću glasinu: Hrvatska snažno lobira da bude primljena u misiju EUFOR-a u Bosni. Kao strana u bosanskom ratu i sa Zagrebom koji se rutinski miješa u poslijeratnu upravu zemljom, to je kategorički neprihvatljivo”, prethodno je napisao profesor Mujanović.

“Iskreno se nadam da će ključni donosioci odluka u svim relevantnim zapadnim prijestolnicama imati razuma da odbiju ovaj trik”, dodao je Mujanović.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Jasmila Žbanić: Zašto neću glasati za Željka Komšića

- Ovaj put neću glasati za Komšića jer mislim da njegov izbor ne bi donio bilo šta dobro BIH...

Možda vas zanima i ovo