Nedjelja, 26 ožujka, 2023

Hrvatska zabrinuta zbog hapšenja 10 osoba u Orašju

Nemojte propustiti

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je zabrinutost današnjim hapšenjima desetorice bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) s područja Bosanske Posavine, među kojima je i penzionisani general HVO Đuro Matuzović.

“Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova izražava zabrinutost zbog današnjih hapšenja u Orašju. Putem Ambasade Republike Hrvatske u Sarajevu kontaktirane su nadležne institucije u Bosni i Hercegovini te su zatražene cjelovite informacije o hapšenju osoba koje uz državljanstvo BiH imaju i hrvatsko državljanstvo. Ambasadoru RH u Bosni i Hercegovini Ivanu Del Vechiu ministar vanjskih i evropskih poslova Davor Ivo Stier naložio je da promptno zatraži od nadležnih institucija u BiH mogućnost posjeta i razgovora s državljanima Republike Hrvatske koji su danas uhapšeni u Orašju”, navodi se u reakciji Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Hrvatske.

SIPA je danas na području Orašja uhapsila Đuru Matuzovića, Ivu Oršolića, Tadu Oršolića, Marka Dominkovića, Josu Nedića, Marka Baotića, Marka Blažanovića, Matu Živkovića, Antu Živkovića i Stijepu Đurića.

Oni su osumnjičeni da su kao pripadnici struktura HVO u Orašju, Vojne policije HVO i policijskih struktura, kao i stražara u logorima i objektima za zatočenje, počinili ratni zločin nad većim brojem žrtava srpske nacionalnosti sa područja Orašja i okolnih mjesta od mjeseca aprila 1992. pa do mjeseca jula 1993. godine.

Među uhapšenima je i Marko Dominković, bivši visoki dužnosnik SIPA-e koji je jedno vrijeme početkom 2012. godine, bio i direktor ove Agencije.

On je na ovu funkciju imenovan u januaru 2012. godine kao zamjenik direktora Agencije, a obnašao ju je do imenovanja Gorana Zubca krajem februara iste godine.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Loša partija u Bratislavi: Zmajevi poraženi od Slovačke

Reprezentacija Slovačke večeras je savladala Bosnu i Hercegovinu u susretu drugog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Može se reći...

Možda vas zanima i ovo