Utorak, 30 svibnja, 2023

Hrvatska zaprijetila Srbiji: Blokirat ćemo vam put u EU

Nemojte propustiti

Hrvatska je ponovo zapretila Srbiji da će zaustaviti njen put ka Europskoj uniji.

Kao razlog sada navode problem arhivske građe koje Beograd navodno odbija da vrati Zagrebu.

Zagrebački Večernji list tvrdi da Beograd odbija da Zagrebu vrati arhivsku građu koja mu pripada iako je, kako kažu, Srbija potpisala sporazum o sukcesiji.

Večernji piše da je tim povodom Hrvatska juče uputila protestnu notu Srbiji u kojoj, kako navodi, upozora da problem arhiva može zaustaviti put Srbije prema EU.

Upravo se čita:  Tako susjedi rade: Vozio bez dozvole pa kažnjen sa 4.280 eura, oduzimanjem motocikla, a i uhapšen je!

List dodaje da Hrvatska traži od Srbije da joj preda i građu sa diska koju je Srbija predala Izraelu i u kojoj je, prema saopštenju srbijanskog Ministarstva odbrane, građa o stradanjima Jevreja u NDH.

Dodaju da je Hrvatska protestnu notu uputila Srbiji nakon što je službenim stranicama srbijanskog Ministarstva odbrane objavljena informacija o sastanku potpredsjednika srbijanske vlade i ministra obrane Nebojše Stefanovića sa ambasadorom Izraela u Beogradu Jahelom Vilanom, 7. februara ove godine.

Upravo se čita:  Komšije ga prijavile: Uhapšen otac zbog sumnje da je djecu istukao prutom

Prema tom saopštenju, ambasadoru Izraela je uručen “hard disk s preko 162.000 stranica digitalizovane arhivske građe koje je Vojni arhiv prikupio, a koja se odnosi na progon i stradanje Jevreja od NDH tokom Drugog svJetskog rata”.

Večernji tvrdi da je u konkretnom slučaju rIJeč o arhivskoj građi premeštenoj s područja Hrvatske a koja je obuhvaćena zahtjevom za povrat nastalo i koje je kao takvo obuhvaćeno zahtjevom za povrat iz 2006, zajedno sa više od 700 fondova i zbirki iz pedesetak ustanova, prije svega Arhiva Jugoslavije, Saveznog sekretarijata za inostrane poslove, Vojnog arhiva i ustanova JNA, kao i Jugoslavenske kinoteke.

Pročitajte još

Izdvajamo

Carinicima rekao da nema ništa prijaviti: Vozač na putu prema Hrvatskoj u vozilu sakrio cigarete vrijednosti od oko 7.000 eura

Pregledom putničkog motornog vozila kojim je upravljao osumnjičeni, u skrivenim dijelovima vozila pronađeno je 1.828 kutija cigareta Pripadnici Ministarstva unutrašnjih...

Možda vas zanima i ovo