Petak, 22 rujna, 2023

Hrvatski carinici ‘odrali’ bračni par na granici: Nisu znali da je kazna za ovo 1.000 eura!

Preporučeno

Prema zvaničnim informacijama koje su dostupne na sajtu “europa.eu”, ukoliko ulazite u EU iz zemlje koja nije članica EU-a, robu za sopstvenu upotrebu možete unijeti bez plaćanja PDV-a i trošarina unutar ograničenja navedenih u nastavku ako roba nije za preprodaju.

Bračnom paru iz Srbije ‘prisjelo’ je putovanje nakon što su im carinici zbog alkoholnih pića koji su nosili sa sobom, jer nisu znali koje količine smiju kod sebe imati.

Naime, oni su iz Beograda pošli u Hrvatsku, gdje su iz zaustavili hrvatski carinici, ispričali su za Kurir.

Upravo se čita:  Probudio se i nije mogao hodati, a onda je započela njegova borba za život: “Razmišljao sam hoću li se sutra probuditi”

“Tokom pasoške kontrole pregledali su nam i auto. Kod sebe smo imali pet boca rakije, i nekoliko boca vina od 0,7 litara. Ipak, nismo znali da toliko ne smijemo da nosimo sa sobom, pa su nam carinici napisali drakonsku kaznu od 1.000 eura, zbog čega nam je putovanje prisjelo”, priča za Kurir M.T. koji je upravljao vozilom, dok mu je supruga bila suvozač.

Naime, to je više od dozvoljenog koliko jedan putnik smije imati kada putuje iz zemlje koja ne pripada Evropskoj uniji u zemlju koja je članica Evropske unije.

Upravo se čita:  Užas: Vodio ženu golu po selu da je pokaže kao preljubnicu

Kako kažu sagovornici, nisu bili upućeni ni u to da ne smiju imati više od dvije paklice cigareta po osobi.

Prema zvaničnim informacijama koje su dostupne na sajtu “europa.eu”, ukoliko ulazite u EU iz zemlje koja nije članica EU-a, robu za sopstvenu upotrebu možete unijeti bez plaćanja PDV-a i trošarina unutar ograničenja navedenih u nastavku ako roba nije za preprodaju.

Što se alkoholnih pića tiče, u zemlju koja je članica Evropske unije od alkoholnih pića možete unijeti sljedeće:

Upravo se čita:  Skupljali im novac za životnu operaciju, oni kupili Golf 7

– 4 litre nepjenušavog vina

– 16 litara piva

Takođe, može se unijeti i jedna litra jakih alkoholnih pića od 22% alkohola ili 1 litru etilnog alkohola s 80 % alkohola ili dvije litre pojačanog ili pjenušavog vina.

Svaki od tih iznosa predstavlja 100% ukupnog iznosa te zadnje dopuštene količine koju možete raspodijeliti. Tako na primjer možete unijeti pola litre jakih alkoholnih pića i 1 litru pojačanog vina – i jedno i drugo predstavljaju polovinu te dopuštene količine, piše na ovom sajtu.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

SK: Savo Milošević novi selektor Bosne i Hercegovine!

Kako Sport Klub saznaje iz pouzdanih izvora, Savo Milošević je novi selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine! U ovom kvalifikacionom...

Možda vas zanima i ovo