Četvrtak, 23 rujna, 2021

Hrvatski generali u šoku nakon zahtjeva Bosne i Hercegovine

Nemojte propustiti

Bosna i Hercegovina optužene tereti za dva kaznena djela – ratni zločin protiv civila te povredu zakona i običaja ratovanja.

Bosna i Hercegovina od Hrvatske traži da preuzme procesuiranje 14 generala Hrvatske vojske zbog sumnje na počinjenje ratnih zločina tokom Bljeska, potvrđeno je jučer iz Ministarstva pravosuđa i uprave Hrvatske.

Među osobama koje bi Tužilaštvo BiH htjelo kazneno progoniti su i trojica preminulih generala predvođena bivšim načelnikom glavnog stožera Petrom Stipetićem, ali i aktualni šef Generalskog zbora Pavao Miljavac te još nekoliko vrlo poznatih imena.

Na popisu su, kako javlja Dnevnik Nove TV, ratni zapovjednici Pavao Miljavac, Mladen Markač, Marijan Mareković, Davor Domazet-Lošo i Luka Džanko.

Na popisu su i preminuli – Petar Stipetić, Imra Agotić, Ivan Basarac.

Zatim, na popisu su se našli i Renato Romić, Željko Verkaz, Rudolf Lokner, Vlado Gavrić i zapovjednik topništva Gašljević u akciji Bljesak.

“Mi nismo u Bljesku prelazili granicu hrvatske države”

“Ministarstvo pravosuđa i uprave će ovih dana proslijediti predmete Državnom tužilaštvu i kao što je do sada bilo, Državno tužilaštvo će u nezavisnom istražnom postupku odlučiti što će s tim predmetima”, kaže Josip Salapić, državni sekretar u Ministarstvu pravosuđa RH.

Bosna i Hercegovina optužene tereti za dva kaznena djela – ratni zločin protiv civila te povredu zakona i običaja ratovanja.

“Čuo sam da se radi o Bljesku, ali nemam pojma gdje bi tu bio ratni zločin. Mi nismo u Bljesku prelazili granicu hrvatske države”, rekao je umirovljeni general Vinko Vrbanac

“Doživio sam to jako loše i neugodno i tražim da nas se već jedanput pusti na miru”, dodaje Vrbanac.

“Mislim da je to legitimna operacija Hrvatske vojske i da nikakve posebne namjere postupaka za ugrožavanje BiH nije bilo”, kazao je Pavao Miljavac.

“Oni se upuštaju u ono u što ne bi trebali. Mi smo njima puno pomogli i kad je najviše trebalo i trebali bi biti zahvalni za sve što je Hrvatska vojska pomogla susjednoj državi BiH”, zaključio je na kraju Luka Džanko, u reakciji na najave iz BiH za krivičnim gonjenjem hrvatskih generala.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

BHRT prekinuo prijenos Komšićevog obraćanja u UN-u, evo šta su poručili gledaocima

Nažalost, BHRT nema pristup drugom kanalu AP na kojem je nastavljen prijenos govora predsjedvajućeg Komšića i zbog toga nismo...

Možda vas zanima i ovo