Petak, 17 rujna, 2021

Hrvatski ljekar pojasnio: Kakve su šanse za oporavak ako završite na respiratoru

Autor:N1

Nemojte propustiti

– Respirator je zadnja instanca liječenja, ako razviju pacijenti upalu pluća i uz odgovarajuću terapiju dobiju kisik, a to ne zadovoljava potrebe organizma za kisikom, dobijaju visokoprotočni kisik, a ako ni to ne pomaže pacijenti se intubiraju i stavljaju na respirator – kaže doktor Puljiz

Odluka o smanjenju dana izolacije za osobe zaražene koronavirusom ima utemeljenja i najviše će se ticati osoba koje imaju blažu kliničku sliku i liječe se kod kuće, dok kod onih koji su u bolnici to neće promijeniti trajanje njihovog liječenja, kazao je Ivan Puljiz, predstojnik Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu, komentirajući nove upute HZJZ-a i zdravstveno stanje pacijenata koji se liječe na klinici.

U klinici imaju 50 hospitaliziranih pacijenata, prosječna dob je preko 60 godina, najmlađa osoba ima 35, a najstarija preko 80 godina. Sedam pacijenata je na respiratoru, a od njih je dvoje na ECMO uređaju.

Ostali najčešće imaju upalu pluća i liječe ih antivirusnom terapijom i kisikom, kazao je za N1 Hrvatska Puljiz.

On ističe da pacijenti u pravilu kod njih dolaze u drugom tjednu bolesti i sa upalom pluća pa ih liječe remdisivirom ili kortikosteroidima. Za pacijente koji su u jedinicama intenzivnog liječenja postoji preparat koji se u posebnim situacijama daje pacijentima.

Foto: Screenshot

– Respirator je zadnja instanca liječenja, ako razviju pacijenti upalu pluća i uz odgovarajuću terapiju dobiju kisik, a to ne zadovoljava potrebe organizma za kisikom, dobijaju visokoprotočni kisik, a ako ni to ne pomaže pacijenti se intubiraju i stavljaju na respirator.

Prema našim procjenama od prije desetak dana, 63 posto pacijenata je umrlo tijekom mehaničke ventilacije, to su teški pacijenti s najtežim oblicima bolesti, pojasnio je.

Vezano za njegovu nedavnu izjavu da ova bolest ima veću smrtnost od gripe kaže da je govorio o odnosu broja službeno zaraženih i umrlih osoba koji je u Hrvatskoj manji od dva posto, a na svjetskoj razini je veći od dva posto, neke države imaju i deset posto.

– Govorimo o brojkama broja zaraženih i broja umrlih, imamo 30 milijuna zaraženih u svijetu i milijun umrlih i tu se govori o postotku od tri posto, pojasnio je.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Vlasti Republike Srpske najavljuju da će 2022. godine samostalno provesti izbore

Republička komisija RS može provoditi određene aktivnosti u izbornom procesu samo ako joj te ovlasti prenese Centralna izborna komisija...

Možda vas zanima i ovo