Utorak, 30 svibnja, 2023

Hrvatski mediji: Plenković i Milanović su nas zbog BiH uspjeli posvađati sa SAD-om

Autor:Index.hr

Nemojte propustiti

Hrvatski mediji, preciznije Index analizirao je cjelokupnu situaciju te kako se ona može odraziti na Hrvatsku.

Jučerašnja objava američkog ministarstva finansija da uvodi sankcije predsjedniku Federacije BiH Marinku Čavari (HDZ BiH) predstavlja veliki problem za Hrvatsku.

Čavara i ministar zdravstva RS-a Alen Šeranić stavljeni su na američku crnu listu jer su “slijedili etnonacionalističke i političke agende na račun demokratskih institucija i građana BiH” te potkopavali Daytonski mirovni sporazum.

“Čelnici HDZ-a BiH onemogućuju demokratske procese u zemlji. Marinko Čavara je i potpredsjednik HDZ-a BiH te je više puta biran u Zastupnički dom Federacije BiH”, rekao je Blinken, državni sekretar SAD-a.

“BiH se suočava s najozbiljnijom krizom od 1995. godine, ograničena etnonacionalističkim političkim strankama koje podržavaju mreže pokrovitelja. Vladajuća koalicija u entitetu RS kreće u uspostavljanje paralelnih struktura koje potkopavaju autoritet institucija na državnom nivou, a čelnici Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine onemogućuju demokratske procese u zemlji”, poručio je u povodu sankcija Čavari Blinken.

Upravo se čita:  Kako je Amar spasio ženu koja je pokušala samoubistvo: Svoj postupak ne smatra herojskim činom

Čavarino odbijanje da imenuje sudije na upražnjena mjesta u Ustavnom sudu Federacije BiH blokiralo je ključne reforme i ometalo demokratske procese ili institucije, tvrdi se u obrazloženju odluke. Navodi se i da takvi propusti u upravljanju utječu na dobrobit, prosperitet i prava građana širom FBiH.

Jednostavno rečeno, drugi čovjek HDZ-a BiH je završio na američkoj crnoj listi, na kojoj se već nalaze političke pojave poput Milorada Dodika, neformalnog vladara RS i trenutnog člana Predsjedništva BiH.

Upravo se čita:  Poznato hrvatsko ljetovalište uvodi naplatu tuširanja na plaži, zna se i cijena

Hrvatski mediji, preciznije Index analizirao je cjelokupnu situaciju te kako se ona može odraziti na Hrvatsku.

“Sve to ne bi bio toliki problem za Hrvatsku da sukreatori naše vanjske politike u proteklom periodu nisu iskazali veliku povezanost i s politikom HDZ-a BiH, kao i s Dodikom. Zapravo se Hrvatska – zahvaljujući premijeru Andreju Plenkoviću i predsjedniku Zoranu Milanoviću – uspjela dovesti u situaciju da se svađa s SAD-om, državom koju inače smatra svojim strateškim saveznikom.

Pritom ni Milanović ni Plenković ne mogu tvrditi da ih je odluka SAD-a iznenadila. Amerika je dolaskom Joea Bidena u Bijelu kuću formulirala jasnu i glasnu politiku prema BiH te imenovala i posebnog izaslanika za regiju Gabriela Escobara.

Upravo se čita:  Oglasila se porodica dječaka koji je usmrtio 10 osoba u školi u Beogradu

Jasno je zašto SAD nije s odobravanjem gledao na Čavarine egzibicije i odbijanje da obavlja dužnosti svoje funkcije Predsjednika FBiH.

Milanović zaoštrava odnose s SAD-om

Prva reakcija predsjednika RH Zorana Milanovića na vijest o sankcijama Čavari išla je u pravcu zaoštravanja sukoba između RH i najveće svjetske sile.

Uvođenje sankcija Čavari “bahato je teroriziranje legitimnog predstavnika hrvatskog naroda” u toj zemlji te ga Hrvatska treba zaštititi, rekao je danas Milanović.

Koliko je pametno da se Republika Hrvatska svađa s SAD-om zbog Marinka Čavare, HDZ-a BiH i izbornog zakona u susjednoj državi, zaključite sami”, pitaju se, između ostalog, kolege sa Indexa.

Pročitajte još

Izdvajamo

Carinicima rekao da nema ništa prijaviti: Vozač na putu prema Hrvatskoj u vozilu sakrio cigarete vrijednosti od oko 7.000 eura

Pregledom putničkog motornog vozila kojim je upravljao osumnjičeni, u skrivenim dijelovima vozila pronađeno je 1.828 kutija cigareta Pripadnici Ministarstva unutrašnjih...

Možda vas zanima i ovo