Utorak, 30 svibnja, 2023

Hrvatski ministar ponovo o BiH: Održavanje izbora po trenutnim uvjetima bi produbilo krizu

Nemojte propustiti

Grlić Radman je naveo kako se problem izbora predstavnika Hrvata vuče već 20 godina te poručio kako “većinski narod mora pokazati više razumijevanja za najmalobrojniji narod u BiH”.

Ministri vanjskih poslova zemalja članica Europske unije danas raspravljaju o situaciji u Bosni i Hercegovini. Ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman je, u obraćanju medijima uoči sjednice, kazao kako je Bosna i Hercegovina već duže vrijeme u agendi Vijeća za vanjske poslove EU te se osvrnuo na izbornu reformu u našoj zemlji.

“Izborna reforma je vrlo važna, to stalno naglašavamo kako bi BiH postala funkcionalna i stabilna država. Hrvatska je uvijek podržavala cjelovitost i teritorijalni integritet BiH i stajat će uvijek iza odluka koje HNS donese u interesu ravnopravnog zastupanja i konstitutivnosti, temeljem Dejtonskog pariškog sporazuma.

Upravo se čita:  KFOR poručio Srbima na Kosovu: Raziđite se ili ćemo vas ukloniti

Naš doprinos ide u tom smjeru kako bismo osvijestili države članice EU koliko je funkcionalnost i prosperitet BiH važna za ulazak u EU, toliko je važna i prilagodba izbornog zakona koja će zadovoljiti sva tri konstitutivna naroda i ostale građane”, rekao je Grlić Radman.

Istakao je kako neće podržati izbore pod ovakvim uvjetima.

“Ukoliko se održe pod ovim uvjetima upozoravamo da će dalje destabilizirati državu i neće doprinijeti ničemu dobrome. Kriza će biti još veća. Još dajemo šansu političkim liderima i upozoravamo posrednike da ulože sve političke napore kako bi došlo do promjene izbornog zakona”, rekao je ministar vanjskih poslova Hrvatske.

Upravo se čita:  Otac djevojčice ubijene u beogradskoj školi rasplakao sve: 'Moja sudbina je teška, ali ja ću je nositi i to baš onako kako me Sofija tome mudro naučila'

Naveo je kako se problem izbora predstavnika Hrvata vuče već 20 godina te poručio kako “većinski narod mora pokazati više razumijevanja za najmalobrojniji narod u BiH”.

Kaže da će njihov angažman ići u tom smjeru da se osvijeste države članice EU koliko je stabilnost, funkcionalnost i prosperitet BIH kao cjelovite države koja napreduje ka europskom putu važna i koliko je za postizanje toga važna izmjena Izbornog zakona koja će zadovoljiti sve strane.

Smatra da politički lideri još uvijek imaju šansu te ih je pozvao i kao posrednike tih pregovora da ulože sve političke napore kako bi se postigao dogovor o izmjeni Izbornog zakona.

Upravo se čita:  Potresna ispovijest majke nastradale djevojčice iz „Ribnikara“

Tvrdi da Hrvatska ima podršku za to unutar Europske unije, jer kaže da je svima u interesu stabilnost BiH, samo je potrebno jasno izraziti o čemu se radi u toj multinacionalnoj državi.

“Ovaj problem nije od jučer, a sada imamo situaciju da je hrvatski član Predsjedništva izabran ne voljom Hrvata, nego voljom većinskog naroda koji mora pokazati više razumijevanja za najmalobrojniji narod u BiH”, zaključio je ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman.

Pročitajte još

Izdvajamo

Carinicima rekao da nema ništa prijaviti: Vozač na putu prema Hrvatskoj u vozilu sakrio cigarete vrijednosti od oko 7.000 eura

Pregledom putničkog motornog vozila kojim je upravljao osumnjičeni, u skrivenim dijelovima vozila pronađeno je 1.828 kutija cigareta Pripadnici Ministarstva unutrašnjih...

Možda vas zanima i ovo