Ponedjeljak, 27 ožujka, 2023

Hrvatski politolog i politički analitičar: Ruske prijetnje u BiH shvatiti ozbiljno, Milanović je saradnik Moskve

Autor:Patria

Nemojte propustiti

“BiH je dio europskog i euroatlantskog konteksta, nije postsovjetska republika i bilo kakva ideja prijetnji BiH mora biti vrlo dramatično suzbijena”, govori Gjenero.

Hrvatski politolog i politički analitičar Davor Gjenero osvrnuo se na posljednje poteze i izjave ruskog ambasadora u BiH, ali i prokomentarisao politiku Hrvatske. Gjenero nema dileme reakcije ruskog ambasadora traže promtne reakcije.

Ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov posljednjih dana svojim potezima i izjavama šokira javnost. Najprije je demonstrativno napustio ceremoniju obilježavanja uspostave distrikta Brčko, nakon što je ambasador EU u BiH Johann Sattler u svom govoru podsjetio na rat u Ukrajini i odgovornost koju za to snosi Rusija. Još kontroverzniji potez uslijedio je u srijedu, kada je komentirao da će Rusija reagirati ako BiH uđe u NATO, te da je na primjeru Ukrajine pokazala šta očekuju.

“Ako Bosna i Hercegovina odluči biti članica bilo čega, to je unutarnja stvar. Ali druga stvar je naša reakcija. Na primjeru Ukrajine mi smo pokazali što očekujemo. Ako bude prijetnja, mi ćemo reagirati”, kazao je Kalabuhov za TV Federacije BiH (FTV), izričući tako jedva skrivenu prijetnju.

“To je stravična prijetnja. Bosna i Hercegovina morala bi sada otkazati gostoprimstvo tom akteru i Europska unija bi morala poslati ozbiljno upozorenje. BiH je dio europskog i euroatlantskog konteksta, nije postsovjetska republika i bilo kakva ideja prijetnji BiH mora biti vrlo dramatično suzbijena”, govori Gjenero.

“Prijetnje treba shvatiti vrlo ozbiljno jer je Rusija opasna agresorska država, svirepa je otprilike onako kao što su svirepi bili Slobodan Milošević, Radovan Karadžić i Ratko Mladić. Taj ruski veleposlanik u Sarajevu u pojedinim prilikama, kao i ovi klaunovi u Zagrebu, nastupa u uniformi i oni su se vratili starinskome modelu, u kojemu je diplomacija samo ešalon vojske”, dodaje.

Gjenero se osvrnuo i na predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića, koji se na obilježavanju 31. godišnjice osnivanja Specijalne jedinice policije BATT SPLIT dotakao situacije u BiH.

“Govoreći o ovoj temi, posebno je važno da se upozori ruskog čovjeka na Pantovčaku da prekine sve političke akcije koje vodi, a koje doprinose destabiliziranju BiH, jačanju pozicije njegova prijatelja Milorada Dodika koji je nedvojbeno ruski agent u BiH. Oni Hrvate u BiH guraju iz europskog i euroatlantskog konteksta, a u zagrljaj opasnom protudemokratskom sustavu koji predstavlja sam Dodik”, govori politički analitičar.

“Posebno je patogena izjava kako Hrvati u BiH nemaju problema sa Srbima…. Treba podsjetiti na to da na tom području koje autoritarno kontrolira Milorad Dodik danas ne živi ni četvrtina predratnog stanovništva, a to hrvatsko stanovništvo na tom području živi potpuno obespravljeno u socijalnom i političkom smislu, tretirano je kao posve obespravljena nacionalna manjina”, zaključuje Gjenero.

Podsjetimo, Milanović se osvrnuo na situaciju u BiH, rekavši da su Srbi Hrvatima partneri, dok im probleme prave bošnjačke elite.

“Srbi nisu neprijatelji, oni su partneri. Probleme Hrvatima prave neke bošnjačke elite. Srbi su valjda shvatili u kakve su se bedastoće uvukli i da su Rusiji obična fusnota. Ništa oni ne znače Rusiji. Rusija je velika, monstruozna država, možda nije razvijena kao SAD, ali nije ni neuništiva. Srbi će shvatiti što je racionalno i korisno, to je EU. NATO im je nepotreban, ali EU da. BiH ima veze s geopolitikom koliko ja s dodjelom Oscara. BiH je jedan poremećaj koji traje 25 godina. Da nije na hrvatskoj granici, ma briga me. Još ko za vraga, tamo živi pola milijuna Hrvata. Tiče nas se”, rekao je hrvatski predsjednik. je saradnik Moskve

 

Interesantno za vas

Izdvajamo

Loša partija u Bratislavi: Zmajevi poraženi od Slovačke

Reprezentacija Slovačke večeras je savladala Bosnu i Hercegovinu u susretu drugog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Može se reći...

Možda vas zanima i ovo