Ponedjeljak, 17 svibnja, 2021

Hrvatski stručnjak Ivan Đikić: Zimska sezona u BiH riskantna, opasnost od novih sojeva virusa je velika, a vakcine nema

Nemojte propustiti

Ugledni svjetski naučnik, biohemičar prof.dr. Ivan Đikić. upozorava sve nas na scenario sličan onom kada je Hrvatska ljetos otvorila svoja vrata za turizam, a potom je buknula epidemija.

Bosna i Hercegovina je sada otvorila vrata svima za zimski turizam, prenosi N1.

“Dosta je to riskantno, kratkovidno i neodgovorno da samo jedna zemlja ili dvije zemlje u Evropi potpuno ignoriraju opasnost ovih novih sojeva. Ta opasnost je toliko velika da se i mnoge bogate, dobro organizirane zemlje jako plaše za svoj zdravstveni sustav, za svoje građane. Ako neki lokalni političari smatraju da su oni nadmoćniji od svih tih zemalja, a pogotovo nadmoćniji od virusa, onda će vam uvijek doći cijena za to. To se dogodilo i u Americi, to se dogodilo u Hrvatskoj , to će se dogoditi u Bosni. Onog trenutka kada vi dopustite da virus vam se proširi, a da ne znate gdje je virus, onda je mreža obrane pala”, rekao je u razgovoru.

Đikić obrazlaže i to zašto Bosna i Hercegovina nema još vakcina. Kada budu skupa: organizovanost, saradnja ljudi koji vakcinišu i građana i faktor odgovornosti – BiH će zaštiti svoje građane cjepljenjem ili vakcinisanjem.

“Ako je vlada u Bosni razjedinjena, nemaju zajednički stav, oni jednostavno ne mogu pokrenuti taj postupak, koji je još dosta složen. Trebate imati unutrašnju organiziranost. Trebate preuzeti i rizik. I u tim situacijama – u Bosni, nažalost, je situacija takva da cjepiva nema. U Srbiji je već pocjepljeno dosta ljudi, oko pola miliona već. Oni imaju i nekoliko izvora cjepiva. Tako da je to primjer zemlje koja je vrlo bliska Bosni, a uspjela je nabaviti cjepiva, uspjela je organizirati zaštitu svog stanovništva”, kazao je Đikić.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sjećate li se vatrene Ruslane? Upravo je proslavila 47. rođendan, evo kako danas izgleda

Skoro svi se sjećamo predstavnice Ukrajine, vatrene Ruslane, koja je pobijedila na Evroviziji u Istanbulu 2004. godine. Ruslana danas ima...

Možda vas zanima i ovo