Srijeda, 8 prosinca, 2021

Hrvatski ugostitelji krenuli u bitku za svakog gosta: ‘Dat ćemo sve najbolje od sebe. Za 10 gostiju hoću da budu kraljevi’

Nemojte propustiti

“Komplet sve novo, sve novo. Od keramike, kupaonice, namještaja u sobama, televizija, sve je novo, parkete smo lakirali nanovo. Sve što smo imali smo potrošili. I sada ćemo vidjeti, što Bog da”, rekao je za RTL iznajmljivač Dabo.

Pad prihoda, što se ugostitelja tiče, procjenjuje se od 65 do 80 posto, a riječ je o desecima milijardi kuna o kojima susjedna Hrvatska ovisi i zato je bitka za svakog gosta već krenula
Iako su vlasnici hotela i apartmana pripremili sve kako bi zadovoljili epidemiološke mjere, dakle zaštitnu opremu i dezinficijense, gosti ne rezerviraju smještaj. Koliko je situacija alarmantna, svjedoči činjenica da su se paškoj agenciji koja iznajmljuje stotinu apartmana javili tek jedni gosti iz Francuske. Vlasnici klubova na Zrću već su se spremni za najcrnji scenarij koji znači posve propalu sezonu.

Pad prihoda, što se ugostitelja tiče procjenjuje se od 65 do 80 posto, a riječ je o desecima milijardi kuna o kojima Lijepa naša ovisi i zato je bitka za svakog gosta već krenula. U Novalji, popularnoj party destinaciji koja na Zrću okuplja na hiljade mladih željnih zabave, sve je tiho i pusto.

Sve su uložili u apartmane

Kao i u svakom drugom turističkom mjestu, Covid-19 je napravio svoje. Miljenko Dabo, poput mnogih drugih privatnih iznajmljivača obnovio je apartmane i u njih uložio sve što ima.

“Komplet sve novo, sve novo. Od keramike, kupaonice, namještaja u sobama, televizija, sve je novo, parkete smo lakirali nanovo. Sve što smo imali smo potrošili. I sada ćemo vidjeti, što Bog da”, rekao je za RTL iznajmljivač Dabo.

Već u ožujku trebali su stići prvi gosti, a srpanj i kolovoz bili su gotovo do kraja popunjeni. Premda se pripremaju za sezonu, ugostitelji iz Novalje ne znaju što mogu očekivati. Dabo govori kako je prije koronavirusa bilo sjajno te da nisu imali nikakvih problema i da su bili zadovoljni. Govori da su imali puno rezervacija, a sada samo dvije i to jednu u srpnju i drugu u kolovozu. Najbrojniji gosti su mu Talijani, no oni se čuvaju i još uvijek nikamo ne izlaze. Kazali su Dabi da će mu se kasnije javiti kada vide kakva će biti situacija.

Ostalo je tek dva posto rezervacija

Vlasnica turističke agencije Margita Matas potvrđuje da je situacija loša. Ona vodi oko sto apartmana te sama ima hostel.

“Situacija je dosta loša trenutačno. Bila je odlična, nekih 20-ak posto smo bili jači nego lani. To smo gledali u veljači, na isti datum lani smo bili 20 posto bolji. Imali smo više od tisuću rezervacija, s tim da je sada od tih tisuću ostalo dva posto. Do početka ožujka je 60 posto kreveta bilo bukirano. Pričala sam s ljudima, molila ih da obnove apartmane, da privučemo što više gostiju jer konkurencija je ogromna. Novalja ima strašnu konkurenciju s apartmanima, vilama, hotelima. Iznajmljivači su se stvarno potrudili. Uredili, investirali”, rekla je Matas.

Moraju se prilagoditi

No, moraju se prilagoditi uvjetima pa su nabavili zaštitnu opremu. Isto je učinio i Boris Šuljić, vlasnik luksuznog hotela, restorana i vinarije Boškinac te kluba Kalypso na Zrću.

“Očekivanja su vrlo realistično na bazi negdje 30, 35 posto od prošlogodišnjeg nekakvog biznisa. Na bazi rada hotela, restorana i vinarije. Jedan drugi segment posla koji je ovisan o party turizmu, on će biti jedan ili nula posto. Sredinom svibnja otvorio sam restoran i hotel, a za Zrće se nadam da ću otvoriti barem kao kafić. Moramo čuvati mentalnu kondiciju i imidž. U tom svemu ne potonuti u dešperatnost i posustati jer mi prodajemo sreću. Mi prodajemo doživljaj, zadovoljstvo, iskustvo. Zbog toga ne smijemo upasti u bed i isporučivati nevolju, mi moramo isporučivati nadu”, rekao je Šuljić za RTL.

‘Otvaranje granica ne znači da će gosti pohrliti u Hrvatsku’

Iako iz Njemačke i susjednih zemalja dolazi najveći broj stranih turista, među prvih 10 nalazi se i Ujedinjeno Kraljevstvo, Nizozemska i Italija. Talijani mogu slobodno putovati već od 3. juna, Nizozemska preporučuje da se ne putuje ako to nije potrebno, a isto vrijedi i za Ujedinjeno Kraljevstvo, koje je uvelo obveznu karantenu od 14 dana po povratku s putovanja. Boris Žgomba, predsjednik Udruženja putničkih agencija pri HGK, objašnjava da sama činjenica da neka zemlja otvara granice ne znači da će gosti odmah pohrliti u Hrvatsku.

“Kako su svi u ekonomskim problemima, svatko će turističku potrošnju pokušati zadržati unutar granica svoje zemlje, pojačati svoje ekonomije. A istovremeno imamo situaciju da ti zaposlenici koji su eventualno naši potencijalni gosti, jer naši gosti su srednji sloj, dakle ljudi koji rade, ili imaju smanjena primanja ili imaju iskorištene godišnje odmore. Mislim da je izvjesno da možemo očekivati 20, 25 posto turističke sezone, odnosno otprilike u svim segmentima turizma na nivou godine rezultate manje od četvrtine onoga što smo imali godinu prije, dakle 2019.”, rekao je Žgomba za RTL.

Ugostitelji će dati sve od sebe

Iznajmljivači se nadaju da će biti tako kako Glavina kaže, ali stvari za sada ne izgledaju dobro. Matas kaže da se od 15. marta do danas dogodila jedna rezervacija što ih je razveselilo. Riječ je o francuskim gostima i to je zadnja rezervacija u sto apartmana na Pagu. Jedan od problema jest što se situacija svaki dan mijenja jer sve ovisi o virusu koji je još uvijek nepoznanica. Unatoč tome, domaći ugostitelji nalaze se u niskom startu.

“Mi smo apsolutno spremni dati sve od sebe najbolje za onoliko posla koliko bude. Za 10 gostiju, hoću da budu kraljevi. Da imaju super namirnice, super servis, da se super osjećaju. To je naš posao, tanjur iz kojeg mi jedemo i mi ga poštujemo, respektiramo, cijenimo i smatramo kako je odgovorno da se tako ponaša”, poručio je Šuljić.

Margarita Matas na kraju je naglasila da su, unatoč svemu, optimisti: “Nadamo se jer nemamo drugog izbora. Mi ne možemo previše utjecati da popravimo situaciju, jedino što mogu preporučiti svojim iznajmljivačima i ljudima da budemo spremni, odgovorni, pazite na distancu, pripremite se za goste i čekajte ih pa što bude”.

Teško je predvidjeti što će biti sa sezonom, no vijesti nisu baš dobre s obzirom na to da Hrvatskoj turizam ostvaruje 20 posto BDP-a. Propala sezona znači veliki udarac za Hrvatsku.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

U Washingtonu se sastali Denis Zvizdić i Matthew Palmer

"Saglasili smo se da u izmjenama izbornog zakona treba naći demokratsku ravnotežu kolektivnog i individualnog, uz obavezno jačanje integriteta...

Možda vas zanima i ovo