Nedjelja, 21 travnja, 2024

Hrvatski youtuber iz Njemačke o porezu: Odričem se državljanstva, ne dam im ni cent

Autor:Index.hr

Preporučeno

“Ovdje u Njemačkoj živim 340 dana u godini. Jedanaest mjeseci godišnje provedem u Njemačkoj, a mjesec dana godišnjeg odmora u Hrvatskoj, nekad samo pola od toga…”

Hrvatski youtuber Damir Lenart na svom je kanalu objavio video naziva “Odričem se Hrvatskog državljanstva ako svoju ruku gurnu u moj džep” u kojem govori o plaćanju poreza u Hrvatskoj nakon što je otišao živjeti u inozemstvo.

Video se počeo širiti društvenim mrežama i do sada je skupio više od 13 tisuća pregleda.

“Sve što se u tom smjeru radi može me samo natjerati – pričat ću u svoje ime – da više ne želim u Hrvatskoj raditi i živjeti. Možda tek jednoga dana kad budem u penziji. Pod ovakvim uvjetima očekujem da za još godinu i nešto sitno steknem pravo i uzmem njemačko državljanstvo, skroz-naskroz se odjavim u Hrvatskoj i onda im tamo samo mahnem”, kaže.

Upravo se čita:  Najljepšoj mis BiH godine ne mogu ništa: Evo kako danas izgleda Ana-Mirjana Račanović

Kaže da poreznoj ne želi platiti ni cent.

Na početku je ispričao da je 12 godina radio u Sloveniji kao vozač kamiona te da je tamo svake godine predavao poreznu prijavu, kao što se u svakoj državi radi. Međutim, nije zadovoljio uvjete da bude rezident Slovenije jer je kao vozač kamiona bio stalno u drugim državama.

“Kada su ustanovili da u Hrvatskoj više nema 4 milijuna stanovnika te da ih je u svijetu preko četiri milijuna, pogotovo smo im zanimljivi mi koji smo u Njemačkoj, shvatili su da bi se tu nešto moglo napraviti kada bi se malo zaplašilo ljude, da nam se pruži prilika da sami prijavimo koliko zarađujemo.

Upravo se čita:  Najljepšoj mis BiH godine ne mogu ništa: Evo kako danas izgleda Ana-Mirjana Račanović

Dakle, da dam taj podatak čime bih pristao da uđem u njihov porezni sustav i da bi onda rekli da je moj nekakav interes u Hrvatskoj”, rekao je Lenart.

“Ovdje u Njemačkoj živim 340 dana u godini. Jedanaest mjeseci godišnje provedem u Njemačkoj, a mjesec dana godišnjeg odmora u Hrvatskoj, nekad samo pola od toga. Dakle, dvanaest mjeseci u godini nikakav moj interes nije okrenut prema Hrvatskoj”, dodao je.

“Prvo smo otišli iz Hrvatske zbog politike koja je tamo, a sada još žele živjeti na našoj grbači. Ako se to i dalje bude guralo, jednostavno ću, kada dođe vrijeme, reći u Njemačkoj da mi daju državljanstvo, putovnicu i dokumente, jer ovdje živim i od sada sam Nijemac. I to je to. Ono što imam u Hrvatskoj, neki komad zemlje, prodat ću ili nešto sagraditi, ali ću i to prijaviti ovdje u Njemačkoj.

Upravo se čita:  Najljepšoj mis BiH godine ne mogu ništa: Evo kako danas izgleda Ana-Mirjana Račanović

Tu gdje su mi dali posao i gdje me plaćaju za moj rad, e tu ću i platiti porez”, poručio je.

Lenart već nekoliko godina živi u Njemačkoj i na YouTubeu objavljuje videozapise o njegovom životu u toj zemlji.

Podsjetimo, Porezna uprava u više je navrata objavila priopćenje u kojem poziva ljude da prijave inozemni dohodak. U zadnjem priopćenju, onom objavljenom prije dva dana na stranicama PU-a, čak prijete kamatama i kaznama.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

“Ne pamtimo ovako tešku situaciju”: U RS-u otpušteno 300 radnika iz industrije, zatvaraju se i firme

Industrija tekstila, kože i obuće u Republici Srpskoj u velikom je problemu. Smanjena je potražnja, ali i proizvodnja. Sve...

Još vijesti za vas