Srijeda, 8 prosinca, 2021

Hrvatskoj potrebne 42.000 sezonskih radnika

Nemojte propustiti

U Hrvatskoj bi broj sezonskih radnika samo u ugostiteljstvu mogao da poraste i do 30.000. Hrvatska privreda suočava se sa velikim problemom, nedostatkom sezonskih radnika, a ove godine toj državi će biti potrebno i do 42.000 sezonaca.

Trenutno u Hrvatskoj nedostaje veliki broj sezonskih radnika, pogotovo u poslovima koji se tiču trgovine i turizma, prenosi list Poslovni dnevnik.

Od početka ove godine do kraja februara upućen je veliki broj zahtjeva poslodavaca za sezoncima, pa bi njihov broj za ovu godinu mogao i da premaši 42.000, od prošle godine.

Ugostiteljski radnici

U 2015. godini u turizmu i ugostiteljstvu bilo je ukupno zaposleno 21.877 sezonskih radnika, a u ovoj se godini svakako očekuje veća i jača potražnja, što zbog rasta turizma i očekivanih boljih rezultata tako i zbog odliva ugostiteljskih radnika u EU, pa bi broj sezonskih radnika samo u ugostiteljstvu mogao da poraste i do 30.000.

“U ovom trenutku, uprkos trudu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, zainteresovanih za posao je bilo svega deset odsto, pa se postavlja pitanje kako to da tako veliki broj nezaposlenih ljudi nije zainteresovanih ni da čuje uslove zaposlenja”, rečeno je na sastanku ministrice rada i penzionog sistema Nade Šikič i Antona Klimana, ministar turizma, zajedno sa predstavnicima Hrvatskog udruženja poslodavaca (HUP) u prostorijama Ministarstva rada i penzionog sistema.

Poslovni dnevnik prenosi da se u saopšenju Hrvatskog udruženja poslodavaca zaključuje da,”ukoliko se ne bi donijele operativne mjere koje su u ovom trenutku neophodne, onda će svakako biti potreban razgovor oko kvota za zapošljavanje stranaca”.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Grlić Radman poručio Milanoviću: Genocid je genocid, tu se ne propitkuje broj žrtava! Postoji samo genocid!

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović je u nekoliko navrata komentarisao genocid u Srebrenici prvenstveno nakon što je HDZ uz SNSD...

Možda vas zanima i ovo