Petak, 29 rujna, 2023

HSPF: Bošnjački radikali su najveća prijetnja miru u BiH

Preporučeno

Hrvatski studentski politološki forum (HSPF) uz veliko zgražanje osuđuje nebrojene prijetnje ratom, nasiljem i nemirima od strane bošnjačkih radikala. Dok cijeli svijet nakon ruske agresije na Ukrajinu brani i promiče mir kao najveću vrijednost, velikobošnjački nacionalisti grubo narušavaju mir i pokazuju kako im je jedina vrijednost zapravo bošnjačka politička hegemonija.

Dobro je da su maske pale. Sada je i zadnjem slijepcu jasno kako ne postoji nikakva suštinska razlika između bošnjačkih nacionalnih stranaka i tzv. građanskih stranaka koje su ustvari bošnjačke stranke sa multietničkim vodstvom. Zapravo se radi o jednom političkom bloku s istim hegemonističkim ciljem, a čije se sastavnice natječu u narušavanju mira, bezumnim prijetnjama i radikalnim izjavama.

Upravo se čita:  Stevandić prijeti: Bilo kakav atak na sigurnost Dodika put je u nezavisnost RS

Povod najnovijeg vala agresivnog radikalizma je najava mogućnosti da visoki predstavnik Christian Schmidt nametne izmjene Izbornog zakona koje bi djelomično implementirale Odluku Ljubić Ustavnog suda BiH. Time bi se okončala dugogodišnja blokada vladavine prava i kršenje čl. VI st. 4 Ustava BiH kojega provode bošnjačke stranke.

Grčevito i histerično opiranje bošnjačkih stranaka neodoljivo podsjeća na raspad bivše Jugoslavije kada je najbrojniji segment htio svim sredstvima ostvariti potpunu dominaciju, a sve pod krinkom građanske države i načela „jedan čovjek – jedan glas“.

Upravo se čita:  Profesor Kukić: Prema mojim izvorima, spremaju se još dvije optužnice protiv Dodika

Umjesto rigidnog inzistiranja na propalom miloševićevskom receptu, bošnjačkim strankama bi bilo korisnije ugledati se na središte Europske unije. Za razliku od neiskrenih probošnjačkih fejkera, u Belgiji se iskreno prihvaća postojanje različitih zajednica, posebice u političkoj sferi. Umjesto raznih komšića, fejzića i šahinovića, belgijske zajednice su autentično predstavljane od strane legitimnih političkih predstavnika. To je conditio sine qua non za održivo funkcioniranje svakog podijeljenog društva.

Podsjećamo kako je upravo Daytonski mirovni sporazum donio mir u BiH, stoga je od neizmjerne važnosti da se poštuju njegova temeljna načela. Ta načela se nažalost u velikoj mjeri zanemaruju već 20-ak godina, a izmjene Izbornog zakona koje bi osigurale pošteniju
predstavljenost konstitutivnih naroda i Ostalih bi bile značajan iskorak za osiguravanje dugoročnog mira, stabilnosti i relaksacije odnosa na prostoru BiH i čitave regije.

Upravo se čita:  Izetbegović jedini kandidat za predsjednika SDA, Mehmedović najavljuje: Znak da je Bakir konačno oteo stranku od članstva

Stoga poručujemo svim akterima kako vladavina prava mora prevladati u odnosu na razularenu rulju. Demokratski imperativ je poštivanje mirovnog sporazuma, a rušitelji mira i ratni huškači se trebaju izolirati zajedno s njihovim bestijalnim prijetnjama. Pozivamo relevantne institucije, kao i cijelu međunarodnu zajednicu, da se odlučno suprotstave svim pojedincima i organizacijama koje potiču na rat, nasilje, netrpeljivost i nemire.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Izetbegović jedini kandidat za predsjednika SDA, Mehmedović najavljuje: Znak da je Bakir konačno oteo stranku od članstva

Nakon što je Stranka demokratske akcije (SDA) odbila kandidaturu Šemsudina Mehmedovića za predsjednika, on se oglasio putem saopćenja koje...

Možda vas zanima i ovo