Srijeda, 29 rujna, 2021

Htio da mu polni organ bude veći, umjesto poručenog proizvoda dobio lupu

Nemojte propustiti

Ohrabren da svoj hronični problem može da riješi za 2.200 dinara (oko 35 maraka), a vidjevši reklamu za onlajn kupovinu preko jedne od društvenih mreža Petar. Đ. iz Kraljeva naručio je aparat za povećanje muškosti. 

Foto: Ilustracija

Jedva je iščekao da mu poštom stigne paket, platio je pouzećem, kad umjesto čudesnog aparata dobio je – lupu! Tad je i shvatio da je prevaren, piše Blic.

Petar Đ. je samo jedan primjera od mnošto razočaranih i lakovjernih građana, koji su se odlučili da kupe proizvod preko interneta, a ponijeti obećavajućom fotografijom i pristupačnom cijenom. Dešavalo se i da umjesto željenog proizvoda građani dobiju jabuke, a bilo je i lijepo upakovanih – cigli, pa i betona! Svega, umjesto poručenog. A kad shvate da su prevareni, već je kasno.

U sivoj, onlajn zoni kupovine najviše se prodaju odjeća, obuća, mobilni telefoni i igračke. I tu su najveće i prevare.

Ove vrste prevara dešavaju se uglavnom preko društvenih mreža, a naročito su izražene u posljednjih godinu dana. Razlog je jednostavan, lako može da se dopre do velikog broja potencijalnih kupaca, nema kontrole prodaje, pa eto prilike za odličnu i laku zaradu. A kada se prevara desi, kupac nema kome da se žali, jer je i on (sa)učesnik u sivoj zoni trgovine.

– Uglavnom ih privuče niska cijena. Šema je jasna, prodavac ostavi mobilni broj telefona ili imejl adresu, koju često mijenja te mu se ne može ući u trag. A kad roba stigne, a kupac bude razočaran, on nema način da je reklamira niti kad plati pouzećem ili direktno na račun prodavca, da novac povrati – ukazuje Papović.

A šta ako vas prevare…

Ono što prevarenima ostaje jeste da se obrate ogranizacijama potrošača, koji lociraju i objavljuju javno adrese s kojih se obavlja prevarantska onlajn prodaja. Drugi način je da prijave policiji. Ali da do toga ne bi došlo, kako ukazuje naš sagovornik, kupujte robu kod registriranih onlajn prodavaca, jer sve drugo je kupovina “mačka u vreći”, bukvalno.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Šarović oštro reagovao: SNSD neslavno kapitulirao, glasanjem u Vijeću ministara priznali i Schmidta

- Glasanjem na sjednici Vijeća ministara praktično su i priznali Schmidta kao visokog predstavnika - zaključio je Mirko Šarović. Predsjednik...

Možda vas zanima i ovo