Utorak, 3 kolovoza, 2021

Htjeli su samo pojesti bananu, a onda su morali iseliti iz kuće na nekoliko dana

Nemojte propustiti

Nakon što su shvatili o kojoj se vrsti radi, pokupili su svoje četvero djece iz kuće i ostali noćiti u hotelu kako bi se dezinsekcijom osigurali da niti jedan otrovni pauk ne ostane u njihovom domu.

Mnogi ne vole pronaći ni malog crva u salati, i to je već dovoljno da cijela zdjela završi u smeću. No ova porodica iz Velike Britanije doživjela je nešto zbog čega bi duže vrijeme mogli dobro provjeravati svaku namirnicu koju kupuju u supermarketu.

Keith Hobbs i njegova supruga Laura pronašli su naime u svom domu u Nuneatonu najotrovnije pauke na svijetu, tzv. brazilske lutajuće pauke, javlja News.com.au. Laurini roditelji su im tokom posjetae donijeli vrećicu banana koje su kupili u prodavnici , no nisu ni slutili što su im još ‘poklonili’. U voću je bilo skriveno gnijezdo puno pauka.

Nakon što su shvatili o kojoj se vrsti radi, pokupili su svoje četvero djece iz kuće i ostali noćiti u hotelu kako bi se dezinsekcijom osigurali da niti jedan otrovni pauk ne ostane u njihovom domu.

Keith je odmah pozvao policiju, a prodavnica koja je slučajno ‘prodala’ gnijezdo s paucima zatvorio je svoja vrata za kupce na nekoliko sati, dok nisu bili sigurni kako ih nema još. Uprava ovog trgovačkog lanca je također platila troškove smještaja u hotelu i izlazak sanitarnih radnika na teren porodice koja je ‘ugostila’ njihove banane.

Eksperti za otrovne životinjske vrste izolirali su voće i njegove ‘stanare’ i poslali ih u centar za istraživanje, a sve ukazuje na to da je moguće kako u Britaniji još negdje žive ovi pauci.
Ako se pitate zašto se tolika panika diže oko “nekoliko insekata”, dovoljno je samo napomenuti kako je ova vrsta zabilježena u Guinnessovoj knjizi rekorda kao najotrovnija na svijetu, i najmanji ugriz može ubiti odraslog čovjeka u roku dva sata.

Još ga se naziva ‘naoružani’ ili ‘banana pauk’. Njegov otrov uzrokuje gubitak kontrole nad mišićima i probleme s disanjem koji rezultiraju paralizom i mogućim gušenjem. Uz to, otrov uzrokuje intenzivnu bol, a može izazvati erekciju koja traje satima i nakon koje najčešće slijedi doživotna impotencija.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Brojne organizacije kritikovale hrvatski mehanizam za nadzor granice

Sporno je što će, prema informacijama nevladinih organizacija, mandat mehanizma biti ograničen na policijske stanice blizu granice i graničnih...

Možda vas zanima i ovo